Ton Oudshoorn
Ton Oudshoorn ((Foto: aangeleverd))

Lezing vogelzang in de muziek door Ton Oudshoorn

DEN HELDER - Vogelwerkgroep Den Helder e.o. houdt vrijdag 20 september om 20.00 uur een lezing in Galerie Windkracht 13 aan de Weststraat 107-109 te Den Helder.

Vogelzang is in de loop der eeuwen een geliefde inspiratiebron voor componisten van klassieke en popmuziek geweest. Veel bekende en minder bekende componisten hebben de zang van vogels op de een of andere manier in hun composities verwerkt. Tot in de twintigste eeuw deden ze dit door de zang van vogels via muziekinstrumenten weer te geven (bijvoorbeeld de koekoek in de Vier Jaargetijden van Vivaldi). Daarna konden ze ook geluidsopnamen in hun composities verwerken (zoals The Beatles in Blackbird).

Manipuleren

Met de komst van de computer was het zelfs mogelijk om het geluid van vogels te manipuleren. Het luisteren naar zulke composities leert ons veel over muziek, maar ook over vogelzang. In de lezing worden muziekfragmenten steeds vergeleken met echte opnamen van vogels.

Blog

Ton Oudshoorn heeft een fysische opleiding genoten. Hij was eerst leraar in het voortgezet onderwijs, daarna adviseur bij een landelijk pedagogisch centrum. Zijn grootste hobby's zijn muziek en vogels. Sinds zijn pensionering in 2007 verricht hij een studie naar de rol van vogelzang in de muziek en geeft hij lezingen onder meer voor ouderenbonden, natuur- en milieuverenigingen. Hij onderhoudt een blog op internet http://vogelzang-in-muziek.blogspot.nl/

De toegang is €2,00 voor leden en €3,00 voor niet-leden. Tot en met 25 jaar is de toegang gratis.

Meer berichten