Excursie Balgzand.
Excursie Balgzand. ((Foto: Johan Stuart))

Komt de vogeltrek al weer op gang?

DEN HELDER - Balgzand is een van de plekken waar de vogeltrek op en top beleefd kan worden. Daarom organiseert Landschap Noord-Holland zondag 8 september van 14.00 tot 16.00 uur de maandelijkse excursie op dit prachtige stukje wad.

Trekvogels verblijven 's winters op een andere plek dan tijdens de broedtijd. In het voor- en najaar 'trekken' zij van en naar hun overwintergebied. Balgzand functioneert als tussenstop op deze kilometerslange vliegroute. Het is de plek waar vogels kunnen uitrusten en hun voedselreserves kunnen aanvullen.

Siberië

In deze tijd van het jaar kunnen grote groepen lepelaars, kleine zilverreigers en tureluurs worden aangetroffen, die zich klaarmaken voor de reis naar het zuiden. Ook worden de eerste rotganzen verwacht. Deze soort trekt niet verder, maar blijft in Nederland overwinteren om in het voorjaar weer terug te keren naar hun broedgebied in Siberië.

Aanmelden

In samenspraak met de excursiedeelnemers wordt er gelopen of gefietst van het startpunt naar het schor, waar de meeste vogels zitten. Er zijn 25 fietsen beschikbaar. De wandeling (of fietstocht) heen en terug is bijna 5 kilometer. Onderweg naar het schor zijn er ook vogels te zien. Zin om mee te gaan? Aanmelden kan via www.gaatumee.nl

Wanneer: Zondag 8 augustus van 14.00 tot 16.00 uur. Vertrekpunt: Natuurinformatiepunt 't Kuitje, Oostoeverweg 80, 1786 PS Den Helder. Kosten: Volwassenen € 7,00, kinderen € 3,00. Beschermers betalen € 4,00 en kinderen van beschermers € 2,00. Graag reserveren, maar ter plekke aansluiten kan ook.

Meer berichten