Directeur jachtwerf J. Schutz (links) in bespreking over bouw jachtboot vanPaul Veerman (rechts)
Directeur jachtwerf J. Schutz (links) in bespreking over bouw jachtboot vanPaul Veerman (rechts) ((Foto: aangeleverd))

LOS Nostalgia

Jachtbouwer J. Schutz kreeg een kwart eeuw geleden als eerste particuliere bedrijf de beschikking over een loodsruimte op het voormalige werfterrein Willemsoord. In de oude machinewerkplaats, vroeger bekend als gebouw 63, werkten mensen aan een raceboot, motorjacht en zeiljacht.

Volgens Schutz was een aantal van zijn werknemers nieuw aangetrokken toen hij domicilie op de werf had gekregen. Hij voorzag de komst van meer arbeidsplaatsen zodra Willemsoord commercieel hergebruikt ging worden. Schutz had ook al een jachtwerf aan het Nieuwe werk met de naam Northland B.V. Dutch Yachtbuilders. Maar omdat hij hier te weinig ruimte had, zocht hij een tweede locatie en huurde 1.500 vierkante meter loodsruimte aan de zuidzijde van de werf. Dit was een geweldige plek waarbij hij niemand in de weg stond. Hij meende dat zijn activiteiten goed inpasbaar waren in de plannen, om aan dit gebied een maritiem historische bestemming te geven.

Met name de stichting Nautische Monumenten zette zich hiervoor geweldig in. Vanaf het moment dat er sprake was van een overgangsregeling, was de jachtbouwer neergestreken op de werf. Het terrein was eigendom van de marine maar de gemeente had het tijdelijke beheer. Met het verhuren van gebouwen en faciliteiten werd getracht inkomsten te verwerven om een verder verval van dit monumentale complex, tegen te gaan.

Onlangs sloot café Romantica. Het was één van de laatste 'natte' horecazaken die er in de loop der jaren in de Spoorstraat zijn geweest. Voordien als café-dancing bekend staande Capri was een bekende uitgaansgelegenheid voor jong en oud. Met een vernieuwde aanpak en door de inzet van enthousiaste medewerkers hoopte 'Pa' Dokter destijds het vertrouwen van de vroegere klanten terug te winnen. Hierna ging het horecapand met succes in andere handen over. In het tweede uur van Nostalgia o.a. een gesprek met de laatste ondernemer

Antonio Cardoso die met plezier aan de afgelopen tijd terugblikt. Er is verder een bloemlezing over de visserijhandel in vroeger jaren. In het muzikale uur een overzicht van de wereldhits van the Ames Brothers, gedurende 1948-1960 goed voor 54 Amerikaanse top 100 hits.

Uitzending: 15 september van 12.05 tot 15.00 uur.

Meer berichten