De etalage in de Beatrixstraat.
De etalage in de Beatrixstraat. ((Foto: aangeleverd))

Opening etalage en expositie Kunstuitleen

DEN HELDER - De Kunstuitleen organiseert 4 oktober om 15.00 uur een opening ter ere van twee bijzondere projecten, namelijk de etalage in de Beatrixstraat welke is ingericht door Elke van Rooy en Frits Smit; oftewel 'Team Burgardus' én een tentoonstelling in de Kunstuitleen van de Fotowerken van Jan Drent.

Belangstellenden worden verzocht om zich om 15.00 uur te verzamelen in de Beatrixstraat waar Het Alkmaarse kunstenaarsduo Team Burgardus een ode brengt aan Antoine de Saint-Exupéry, de schrijver van het wereldberoemde boekje 'De kleine prins'. Vervolgens loopt men gezamenlijk verder naar de Kunstuitleen om de foto-tentoonstelling van Jan Drent te bekijken.
In de Kunstuitleen staat een drankje klaar, aangeboden door Lijstenmakerij Mellema.

Fotowerken van Jan Drent

Jan Drent is bioloog. Hij is geïnteresseerd in hoe een actuele toestand gevormd wordt door onderliggende processen. Een toestand vastgelegd kan met een momentopname. Haalbaar herhaalbaar staat in de uitvoering voorop, hij blijft daarom dicht bij huis. Bijna dagelijks maakt hij nu sinds een aantal jaar vanaf enkele vaste standpunten bij hem in de buurt een foto. Deze foto's stelt hij samen tot een collage op een manier die maakt dat de seizoenen elkaar opvolgen.

Uit zijn boek Herhaling: Sloot met riet: 'Dagelijks dichtbij het wateroppervlak, op ooghoogte van een meerkoet verandert er in de loop van het jaar veel. Aan de groene stengels die door het wateroppervlak prikken zie je het voorjaar verschijnen. Paaltjes met draad verdwijnen in het riet. De sloot wordt steeds voller en de planten komen steeds dichter bij de lens. Er ontstaat onscherpte. De planten sterven al vroeg in het jaar af en de resten blijven lang achter: tot in de winter, wanneer de sneeuw op het dode riet blijft liggen. Daarna opent de sloot zich weer en is er wijder zicht. Er is niet gemaaid zoals in het voorgaande jaar en het groen van het volgend voorjaar wordt vermengd met het goudbruin van het riet van het afgelopen groeiseizoen. Hierna sluit het riet het beeld snel in'.

Meer berichten