Vrijwilliger in Beeld

Vrijwilliger Harry Spek.
Vrijwilliger Harry Spek. ((Foto: Johan Brand))

Door: Johan Brand

DEN HELDER - "Kom binnen in onze gezellige Huiskamer." Zo word ik begroet door Harry Spek, een van de tien vrijwilligers van ontmoetingsplek De Huiskamer in Heiligharn 242. "Elke maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur zijn de bewoners van de flats aan het Heiligharn en de Baljuwstraat hier van harte welkom. Niet alleen voor de koffie, thee en een koekje, maar vooral voor de onderlinge contacten, zodat de bewoners elkaar wat beter leren kennen, om soms ook eenzaamheid te signaleren en proberen daar iets aan te doen via deze middagen", aldus Harry.

"We organiseren ook nog speciale presentaties, zoals over de CBR-problematiek, Alzheimer, de Luisterlijn of een foto-presentatie over de geschiedenis van De Schooten. Op het programma staan binnenkort bijvoorbeeld Gehoorproblemen en de Buurtcirkel op het programma."
Hoe is Harry hier zo bij betrokken geraakt? "Ik woon zelf in een flat aan het Heiligharn en toen ik met pensioen ging, realiseerde ik me dat ik weinig contacten had in mijn woonomgeving. Vooral omdat ik lange werkdagen had door mijn werk, helemaal in Nieuwegein. Bij een oprichtingsbijeenkomst van de Huiskamer heb ik mij spontaan aangeboden als vrijwilliger. Ik heb het hier nu reuze naar mijn zin. Inmiddels zijn de vrijwilligerswerkzaamheden alweer uitgebreid. We verzorgen nu ook koffie-ochtenden in de vier hallen bij de ingangen van de flats. Zo zijn we meer zichtbaar voor de bewoners en krijgen we nog meer inloop op onze vaste middagen. Ook doe ik mee met de 'Koffie Pop up' in Schooten Plaza op de laatste dinsdagmiddag van de maand, van 14.00 tot 16.00 uur.
In samenwerking met de winkeliers en diverse organisaties worden tafels en stoelen neergezet en nodigen we de winkelende mensen uit voor de koffie en de thee", vervolgt onze enthousiaste vrijwilliger. "Ik krijg bij die koffie-pop up veel energie van de andere vrijwilligers en van de mensen die aanschuiven. En o ja, zo is er ook nog twee keer per jaar in hetzelfde winkelcentrum een Buurtlunch. Een groot succes, met de laatste keer wel 90 deelnemers."

Hobby's

Maar nu terug naar de zeer gezellige Huiskamer, met leuke zitjes, een boekenkast en een groot tv-scherm (waarop ze onder andere onze Nederlandse Leeuwinnen volgden tijdens het WK!). De bewoners kunnen alle activiteiten volgen op de prikborden bij de ingang van de flats en iedereen wordt van harte uitgenodigd om hier eens een bezoekje te brengen. En heeft Harry nog tijd voor andere hobby's? Jazeker, zo volgt hij de plaatselijke gemeentepolitiek en is bijna altijd aanwezig bij raadsvergaderingen en commissievergaderingen in het stadhuis en maakt daar ter plekke verslag van via Twitter.

Ook zo'n enthousiaste vrijwilliger of een groep vrijwilligers, eens in beeld willen brengen?
Neem dan contact op met MEE & de Wering/Noordkopvoorelkaar, denhelder@noordkopvoorelkaar.nl. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk. Noordkopvoorelkaar heeft een aanbod aan leuke, interessante vacatures/hulpvragen op www.noordkopvoorelkaar.nl

Meer berichten