LOS Nostalgia

Algemeen
Kompasschool november 1979.
Kompasschool november 1979. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Na een jarenlange worsteling vanwege ruimtegebrek in het houten gebouw aan de Sportlaan, waar ooit het Johannes College gevestigd was, kreeg de Kompasschool aan de Drs. F. Bijlweg, deze week 40 jaar geleden achter serviceflat Zuyderhorn, een nieuw onderkomen. De Kompasschool had vanaf haar oprichting op 15 november 1965 qua accommodatie een ietwat noodlijdend bestaan geleden. In 1966 startte men in de voormalige Jozefschool aan de Polderweg, kort hierna betrok men eerst een gebouw aan de Dintelstraat en toen aan de Elzenstraat. Pas in november 1969 verhuisde men naar de voormalige ULO-school aan de Molenstraat om in 1973 de noodschool aan de Sportlaan te betrekken met Jaap Lintjer als schoolhoofd.

De streekschool telde toen 112 leerlingen en verdeeld over verschillende leeftijdsgroepen kreeg elk kind een aangepast leerprogramma. Omdat veel kinderen van buiten Den Helder kwamen bleven die in lunchpauze op school over en ook de schooltijden waren enigszins aangepast. Omdat de Kompasschool een zogenoemde compromisschool was van Rooms Katholieken, Protestant Christelijke leerlingen waren de leerkrachten ook uit deze richtingen gekozen, waarbij men niet heel streng de hand hieraan hield. De leerlingen Marja de Heer en Brand van der Pol verrichtten de opening door op originele wijze een door de oudercommissie vervaardigde fraaie maquette te onthullen.

Afgelopen dinsdag vond een interview plaats met het vroegere schoolhoofd Jaap Lintjer dat in het eerste uur van Nostalgia wordt uitgezonden. Eveneens staat bloemenverkoper Arie Kooger op de rol die de Helderse bevolking tientallen jaren van flora voorzag. Er is een uitgebreid gesprek met Arie Kooger bewaard gebleven dat men tussen 13.05 en 13.45 uur kan beluisteren. De wekelijkse bloemlezing handelt over de vissersfamilie Van Loosen.

Uitzending 17 november van 12.05 tot 15.00 uur.