Lezing De Eksterfluisteraar in Helderse Galerie Windkracht.
Lezing De Eksterfluisteraar in Helderse Galerie Windkracht. ((Foto: aangeleverd))

Lezing De Eksterfluisteraar in Helderse Galerie Windkracht

DEN HELDER - Vogelwerkgroep Den Helder e.o. houdt vrijdag 22 november om 20.00 uur een lezing in Galerie Windkracht 13 aan de Weststraat 107-109 te Den Helder. De toegang is €2,00 voor leden en €3,00 voor niet-leden. Tot en met 25 jaar is de toegang gratis.

'De Eksterfluisteraar, ware en onware praatjes over een intelligente vogel', door Philip Friskorn. Door veel mensen wordt de groep vogels behorende tot de kraai-achtigen met een zekere minachting bekeken. In Nederland leven zes vogels die tot deze familie behoren: de Raaf, de Roek, de Zwarte kraai, de Bonte kraai (tegenwoordig een zeldzame wintergast), de Kauw, de Vlaamse gaai en de Ekster. Vooroordelen als Eksters roeien zangvogeltjes uit of zelfs Roeken bijten lammetjes dood en Zwarte kraaien brengen dood en verderf berusten uitsluitend op onwetendheid, vooroordelen en bakerpraatjes. Als je de groep vogels werkelijk bestudeert en je verdiept in de vele wetenschappelijke onderzoeken naar het gedrag van deze vogels zullen alle vooroordelen snel verdwijnen. Kraai-achtigen zijn zeer intelligent, zijn de mens veelal te slim af, ze kunnen tellen, zichzelf herkennen en zelfs personen herkennen.

Nestbouw

Natuurfotograaf Philip Friskorn bekijkt kraai-achtigen en met name eksters al meer dan zestig jaar, te weten vanaf zijn elfde levensjaar. De aanleiding om een beeldverhaal samen te stellen wordt duidelijk in de loop van de lezing. De lezing begint met een korte inleiding over de in Nederland levende kraai-achtigen gevolgd door een beeldverhaal over de Ekster, de nestbouw, de jongen, het verstopgedrag, het volwassen worden en nog veel meer. Beleef het mee in 'De Eksterfluisteraar.

Meer berichten