Van links naar rechts (onderaan):

Wethouder Duijnker, Willy Kenter, Wim van Reenen, directeur Helderse Vallei Katelijne van Spronsen, Daphne Prins (dierverzorger), John de Graaf (beheerder boerderij De Helderse Vallei), docent Mario en leerlingen Clusius College.
Van links naar rechts (onderaan): Wethouder Duijnker, Willy Kenter, Wim van Reenen, directeur Helderse Vallei Katelijne van Spronsen, Daphne Prins (dierverzorger), John de Graaf (beheerder boerderij De Helderse Vallei), docent Mario en leerlingen Clusius College. ((Foto: Raymond den Haan))

Helderse Vallei in de prijzen!

DEN HELDER - GDO: Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling, reikt sinds 2014 een prijs uit aan vernieuwende projecten in het Natuur- en milieuwerkveld (NME). In 2019 is de NME Innovatieprijs gewonnen door De Helderse Vallei.

Om in aanmerking te komen voor de Innovatieprijs moet een initiatief, project, product of werkwijze vernieuwend zijn en kenmerkend zijn in het zoeken van samenwerking door het Natuur- en Milieu educatie/duurzaamheidscentrum met de energie in de samenleving op één van de vijf hoofdthema's afval/grondstoffen, water, biodiversiteit, voedsel/stadslandbouw of energie. Ook moet het initiatief/project/product of werkwijze als voorbeeld kunnen dienen en elders in het land navolging kunnen krijgen. De inzending van De Helderse Vallei voldeed aan deze criteria en werd op 11 november j.l. uitgekozen als winnaar.

Vernieuwende vorm van onderwijs

De Helderse Vallei won de prijs met het project 'Duurzaamheidscentrum als Dependance', een vernieuwende vorm van onderwijs die zowel voor mbo-studenten Dierverzorging en Dierenartsassistent als mavo leerlingen en docenten een toegevoegde waarde heeft. De jury waardeerde deze nieuwe constructie, die veel verder gaat dan een reguliere stage en aansluit bij een wens van het ministerie om het mbo-groenonderwijs als werkplaats naar buiten toe te organiseren.

Onder de noemer 'Duurzaamheidscentrum als dependance' werken studenten van vier eerstejaars klassen mbo Dierverzorging en Dierenartsassistent van het Clusius College Alkmaar sinds schooljaar 2018-2019 gedurende acht weken elke week één dag op de locatie van De Helderse Vallei. Op deze locatie buiten hun eigen schoolgebouw, krijgen zij regulier onderwijs in de multifunctionele ruimte van De Helderse Vallei en daarnaast werken zij op het terrein en met de dieren. Elke lesdag draait een groepje studenten de gehele werkdag mee met de dierverzorger op de boerderij, waardoor de studenten niet alleen uitgedaagd worden om in de praktijk te leren, maar ook de diversiteit van het werken in een duurzaamheidscentrum ervaren.

Vraagbaak

Regelmatig krijgen de Clusius-studenten opdrachten om basis- en voortgezet onderwijs leerlingen te begeleiden op het terrein van De Helderse Vallei, zoals in het practicum 'Dierengedrag' voor mavo leerlingen. Dit practicum vormt een goed voorbeeld van contextrijk, praktijkgericht, grensverleggend en uitdagend onderwijs. Het gebruikte lesprogramma is een programma dat voor de mavo is ontwikkeld door De Helderse Vallei. De mbo-studenten krijgen uitleg van de educatief medewerker van De Helderse Vallei en worden vervolgens gekoppeld aan mavo leerlingen, die zij aansturen en waarvoor zij de vraagbaak vormen tijdens het practicum. Zij oefenen zo in de praktijk met sociale vaardigheden als het 'begeleiden van groepen' en 'geven van instructies of demonstraties'. Voor de mavo leerlingen (en ook voor andere bezoekers) vormt de samenwerking met de mbo-studenten een mooie manier om kennis te maken met de opleiding 'Dierverzorging' en daarnaast wordt de leerstof die zij op school aangeboden hebben gekregen in de praktijk nog eens herhaald en getoetst, waardoor de doorlopende leerlijn dierenwelzijn bekrachtigd wordt.

Woensdag 13 november werd de oorkonde die hoort bij de Innovatieprijs door Katelijne van Spronsen (directeur De Helderse Vallei), Wim van Reenen (directeur Clusius College vestiging Alkmaar) en Willy Kenter (teamleider opleidingen Dierverzorging en Dierenartsassistent) gepresenteerd bij De Helderse Vallei. Ook de studenten van het Clusius College, die deze week aan hun tweede lesperiode bij De Helderse Vallei zijn begonnen, waren bij dit feestelijke moment aanwezig. Het beeldje dat bij de Innovatieprijs hoort, wordt later dit jaar uitgereikt. Alle betrokkenen zijn trots op het feit dat hun wijze van samenwerken elders in het land navolging kan krijgen.
 

Meer berichten