Anita Ruder van School 7 neemt het boek in ontvangst van Marinus Vermooten.
Anita Ruder van School 7 neemt het boek in ontvangst van Marinus Vermooten. ((Foto: George Stoekenbroek))

Helderse stadshistoricus lanceert opnieuw twee boeken

DEN HELDER - Al op jonge leeftijd ontwikkelde ras-Nieuwedieper Marinus Vermooten (1946) een grote interesse voor geschiedenis. Hij las toen al boeken over het rijke Nederlandse verleden. Sinds '82 is hij over geschiedenis gaan schrijven en inmiddels verschenen vele boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen van zijn hand. Vooral zijn geboorte- en woonplaats Den Helder mag zich in Vermooten's belangstelling verheugen. Vorige week vrijdag presenteerde 'stadshistoricus' (zijn geuzennaam in het Helderse, red.) maar liefst twee boeken tegelijk: 'Den Helder in de jaren 1990-1994' en 'Vogelvlucht' deel 1 met als thema Den Helder van week tot week.

De uitreiking had plaats in School 7 waar de eerste exemplaren werden overhandigd aan de Helderse wethouder Peter de Vrij, PR-medewerkster school 7 Anita Ruder, en fotograaf Henk Post. Vermooten: "Het boek 1990-1994 bevat 363 pagina;s met honderden foto's uit genoemde periode. Het beschrijft talrijke gebeurtenissen op het gebied van stadsontwikkeling, gemeenteraad, personalia, kunst en cultuur, uitgaansleven, sloop van de Bethelkerk, bouw Kroonpassage, opening scholen, handel en nijverheid, de verhuizing van de redactie Helderse Courant compleet met groepsfoto, vlootdagen, vliegerfeesten en wat al niet meer. Uiteraard is het boek gelardeerd met vele foto's die ik mocht gebruiken van onder anderen Henk Post. Hij is voorzitter van het vogelasiel, waarvoor ik me ook graag inzet. Als tegenprestatie heb ik de beschikking over prachtig historisch fotomateriaal."

Vogelvlucht

Gelijktijdig verscheen 'Vogelvlucht' deel 1 met als thema Den Helder van week tot week. "Te beginnen 1956 met unieke foto's en bijzondere verhalen over Den Helder uit dat jaar. Denk aan de eerste kerstboomverbranding, strenge winter, schaatswedstrijden, politie in actie bij vogelvoedering, doorbraakplannen binnenstad, Nederlandse marine naar Leningrad, viering honderd jaar waterleiding Den Helder, gemeentelijk verbod afsteken vuurwerk, afscheid boswachter, brandkastkraker haalde landelijk nieuws, brandstichter in Den Helder waaronder brand groenteveiling en kaashandel Dekker, sportieve prestaties, kunst, cultuur, bezoek Johnny Jordaan aan Den Helder, nieuwbouw kerken (Duinkerk. Oud Katholiek), ontwikkeling onderwijs in Den Helder, ontwikkeling reinigingsdienst en randfiguren waaronder de legendarische Japie Meijer. Van laatstgenoemde heb ik unieke foto's", aldus een bevlogen Vermooten.

Jutter van het jaar

Voor zijn journalistieke bijdragen in de plaatselijke media geniet de stadshistoricus alom waardering in Den Helder en omstreken. Lezers van Den Helder op Zondag komen wekelijks zijn bijdrage LOS Nostalgia tegen waarin Vermooten gewag maakt van de inhoud van zijn zondagse uitzending Nostalgia bij de LOS radio. Voor deze verdiensten werd hij in 1999 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en in 2000 werd hij uitgeroepen tot Jutter van het jaar. Het is hem er niet om te doen, want zoals hij zelf zegt: "Ik ben blij dat ik deze hobby in mijn vrije uurtjes ten volle kan uitoefenen en tegelijkertijd goede contacten kan onderhouden met de gemeenschap. Dat is essentieel in deze tak van sport."

Dierenwelzijn

Voorlopig is Vermooten nog niet uitgeschreven want momenteel werkt hij aan het project én scriptie 'Dier en Mens in de Helderse samenleving 1900-2020'. De opbrengst van laatstgenoemde boek komt ten goede aan dierenwelzijn. "Ik zit in de gemeenteraad namens de Seniorenpartij en één van de speerpunten is dierenwelzijn. In dat kader ben ik bezig met het samenstellen van een rapport waarin ik strijd voor kostenvermindering bij de dierenarts voor sociale minima. In Amsterdam is dat er al door. Een goede zaak, want het wordt namelijk schromelijk onderschat hoe belangrijk een huisdier is bij oude en/of eenzame mensen. Tijdens het kerstreces ga ik in verschillende steden als Tilburg, Rotterdam en Amsterdam praten met raadsleden over hoe dit fenomeen aan te pakken in Den Helder. Een ander streven van de Seniorenpartij is de realisatie van een Stedelijk Museum in Den Helder. Als voorloper hiervan hebben we al een oudheidskamer, een Marinemuseum en het Dorus Rijkers, maar een allesomvattend museum ontbreekt nog."

Eigen beheer

Genoeg werk aan de winkel voor Marinus Vermooten die het komend jaar lezingen wil gaan geven in onder meer zorginstellingen. Ook staan er twee jaarboeken op stapel. "Ik weet dat mijn boeken gewaardeerd worden door de Helderse inwoners en ben dan ook blij dat ik ze kan aanbieden tegen zeer schappelijke prijzen. Ik geef ze in eigen beheer uit en dat scheelt zomaar €15,-- per boek. Ik hoef er dan ook niet aan te verdienen. Als ik quitte speel is het goed, want dat betekent dat ik een nieuw boek kan bekostigen."

De boeken 'Den Helder in de jaren 1990-1994' en 'Vogelvlucht' kosten respectievelijk €24,95 en €14,95. Verkrijgbaar bij alle Bruna-vestigingen in Den Helder (Keizerstraat en De Schooten) en Bruna-vestiging Julianadorp. In Nieuw Den Helder bij M.D. Modelauto's en treinen aan de Marsdiepstraat 397. Een absolute must voor de echte Jutter!

Meer berichten