Zaterdagmarkt op Bernardplein.
Zaterdagmarkt op Bernardplein. ((Foto: aangeleverd))

LOS Nostalgia

De huidige zaterdagweekmarkt heeft mede door de gunstige ligging in het hart van de binnenstad haar bekoring behouden. Het is ook nu nog een handeldrijvend centrum dat door de heersende gezelligheid een talrijk publiek trekt.

In de loop der jaren is de markt met zijn ups en downs aan het Molenplein gehouden. In 1897 is het verplaatst naar de Molenstraat. Hier woekerde men gaandeweg met de ruimte. Vergroting was uitgesloten daar het overige gedeelte van de Molenstraat smaller was en rekening moest worden gehouden met het verkeer van en naar de Helderse Melkcentrale.

Vandaar dat men naar de binnenstad verhuisde waar het ook op verschillende plaatsen heeft gestaan. De weekmarkt was vanaf 1 december 1979 op het Bernhardplein te vinden. Hierbij werd geschat dat het aantal bezoekers tussen de 30 en 50.000 mensen lag. Op die bewuste zaterdag was half Den Helder uitgelopen voor de markt op het vernieuwde Bernhardplein die een ware metamorfose had ondergaan. Er werd een standwerkerconcours met tal van grootheden gehouden. In muzikaal opzicht verleende de hofkapel De Knorhanen van de Krabbetukkers

hun medewerking vergezeld van een Zwarte Pietenorkest gerekruteerd uit scoutingband Minerva. Met de ingebouwde dagwinkels was het plein met recht een plaatje te noemen, ook het aangebouwde deel van de schouwburg paste in het geheel. Inmiddels is de zaterdagmarkt al weer geruime tijd in de Beatrixstraat te vinden. In het tweede uur onder andere een ontmoeting met Hans van Engen. Hij was sinds 1975 projectleider gecoördineerd ouderenwerk in het dienstencentrum in de Schooten. Hans van Engen ging per 1 januari 1990 werken bij het SOO als opvolger van Rita Tesselaar.

Uitzending zondag 8 december van 12.05 tot 15.00 uur.

Meer berichten