Koffie, koffie, lekker bakkie koffie...

Algemeen
De primeur van de allereerste donatie van dit seizoen werd gedaan door Ashley bij de Bruna in de Keizersstraat.
De primeur van de allereerste donatie van dit seizoen werd gedaan door Ashley bij de Bruna in de Keizersstraat. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - "Nu voor de zevende keer op rij mogen we van een traditie spreken", valt Gert de Haas van de lokale Lionsclub met de deur in huis. Hij vervolgt: "Koffieminnend Den Helder kan vanaf heden weer alle gespaarde koffiewaardepunten afstaan ten gunste van de cliënten van de Helderse voedselbank." Deze actie wordt door de Lions in het gehele land gevoerd in samenspraak met Douwe Egberts. Het mag een successtory heten want zo konden de voedselbanken vorig jaar in totaal maar liefst 130.000 pakken koffie in ontvangst nemen, dat zijn vrachtwagens vól. "Meer dan 600 pakken kwamen naar Den Helder", meldt De Haas niet zonder trots.

"Nog veel te veel mensen leven in Nederland onder de armoedegrens en dat is in onze gemeente helaas ook het geval", zegt De Haas die zich sinds '92 committeerde aan de Lions, welke club in 1957 werd opgericht in Den Helder. Hij is momenteel lid van de commissie fondsenbesteding, die over de inkomsten en uitgaven gaat betreffende goede doelen. "We beschikken over zo'n 35 leden die stuk voor stuk een sociaal hart hebben en dienstbaar willen zijn aan hun omgeving. Dat kan op allerlei vlakken. In deze periode bemannen de leden van de club de kassa op de Helderse IJsbaan, die er dit jaar dankzij de Helderse ondernemersvereniging weer staat. Bij 'gewone' exploitatie daarvan zou een kaartje al gauw op een tientje komen. Omdat het personeel volledig uit vrijwilligers bestaat, kan een kaartje nu voor €3,50 worden verkocht. Dit is waar de formule van de Lions voor staat: Gezellig bij elkaar zijn, je moet het leuk vinden iets voor een ander te doen en tegelijkertijd niet te beroerd zijn je handen te laten wapperen." De Lionsorganisatie zit stevig in het zadel want zo vierde de serviceclub twee jaar geleden haar 100-jarig bestaan en is ze ooit opgericht in Chicago. Nederland telt inmiddels 400 Lionsclubs met in totaal zo'n 12.000 leden. "Wereldwijd telt de organisatie meer dan 1,4 miljoen leden en behoort daarmee tot een van de grootste Ngo's op aarde", weet De Haas te melden.

Vis bakken

De leden van de Lions Den Helder laten zich meerdere keren per jaar van hun beste kant zien tijdens verschillende festiviteiten die de Marinestad rijk is. Gert de Haas: "Het Helderse publiek kent ons ongetwijfeld van het vis bakken tijdens grote evenementen. Dat doen wij dan een weekend lang met z'n allen en de opbrengst daarvan gaat ook weer naar een lokaal goed doel. Ook hebben we een wijnactie in het leven geroepen waarvan de volledige opbrengst bestemd was voor onze hospice Zorg aan Zee. En we hebben diverse uiteenlopende projecten gesteund uiteenlopend van Reddingbrigade en Museumhaven Willemsoord, tot oogzorg in de derde wereld en het vergeten kind."

Koffiepunten

Het sparen van koffiepunten om koffie aan cliënten van de voedselbank te kunnen schenken is ook zo'n mooie Lions-actie. Gert de Haas: "Acht jaar geleden werd dit geïnitieerd door een bevlogen huisarts uit Voorburg. Deze Jaap Stelling is met zijn idee naar Douwe Egberts (DE) gegaan, waar hij onmiddellijk gehoor kreeg. Na een pilot in Voorburg welke zeer succesvol was, zijn andere Lionsclubs benaderd met de vraag of ze deze actie ook wilden oppakken. Daar hebben zo'n kleine 140 clubs in Nederland gehoor aan gegeven."

Keukenlade

Gert de Haas weet nog goed dat in het eerste jaar de keukenlades nog vol lagen met DE-punten. "We haalden toen 1 miljoen punten op en dat betekende elke twee weken een pak koffie voor een cliënt van de voedselbank. We ontvingen werkelijk pallets vol pakken koffie. Ook Douwe Egbert is verguld met de succesvolle actie waar het bedrijf op trotse wijze gewag van maakt in diverse aankondigingen. De totale opbrengst van de punten wordt bij Douwe Egberts verzilverd voor koffie. En dat niet alleen: DE verhoogt ook dit jaar de opbrengst met een mooi percentage. Daarnaast stelt DE alle inzamelpunten beschikbaar, mooie voorbedrukte zuilen. We hoeven dus niet meer zelf allerlei dozen in elkaar te flansen. Al met al laat DE met deze actie ook zeker zijn sociale gezicht zien."

Win-winsituatie

Het mooie aan deze actie vindt Gert de Haas het feit dat koffie niet bederft. "De supermarkt heeft nooit koffie over, want het gaat altijd op. De actie bijt DE ook niet, want voor cliënten van de voedselbank is een pak koffie vaak te duur, zeker als je van €40,- per week moet rondkomen. December is bij uitstek de maand van gezelligheid en feestelijkheid, maar ook van saamhorigheid en betrokkenheid. Niet alleen in december, maar eigenlijk het gehele jaar door hoort koffie daar natuurlijk bij. Gezellig een bakkie doen met elkaar gun je de mensen met een klein inkomen helemáál. Laten we onze plaatsgenoten, waarvoor koffie niet zo vanzelfsprekend is wat extra aandacht geven, dat is een kleine moeite", aldus Gert de Haas namens De Lions. Dus kijk in de keukenla of in het spaardoosje en doneer alle punten aan de Lions. De inzamelzuilen staan op de vertrouwde plekken: Bruna Keizersstraat, slagerij Wit in de Schooten, Dunselman Marsdiepstraat en in de Drooghe Weert en de Primera in Julianadorp.

Goede voornemens

De deelnemende winkels dragen in belangrijke mate bij aan het succes. Wie wil delen in dit succes en de cliënten van de voedselbank een lekker bakkie gunt, wordt verzocht punten te verzamelen en ze in een van de zuilen te deponeren. Wie denkt: 'Ik heb niet genoeg punten, laat maar' wordt verzocht ze toch te sparen, want elk puntje telt. Ze kunnen worden ingeleverd tot de jaarwisseling en worden in februari/maart van het komende jaar verzilverd in pakken koffie en afgeleverd bij de mensen. "Wie vanaf nu begint met sparen heeft zijn eerste goede voornemen al te pakken", besluit Gert de Haas.

Blij met de koffie.