Marianne in haar rol als dirigent.
Marianne in haar rol als dirigent. ((Foto: aangeleverd))

Help Noorderbakens in Julianadorp te realiseren

JULIANADORP - De redactie van Den Helder op Zondag ontving afgelopen week een mailtje over Marianne Rijnders, een bijzondere vrouw met een bijzonder doel. De afzender is Ed Pach, koorlid van 'Onder Zeil' waarvan Marianne dirigent is.

Een nader gesprekje leert: "Nadat ik door vrienden al jaren gevraagd werd om mee te doen in hun koor, het zeemanskoor 'Onder Zeil' uit Schagen, gaf ik er enkele maanden geleden aan toe. Het koor, bestaande uit 60 (!) man, wordt gedirigeerd door een vrouw. En wat voor één. Met gemak zwaait Marianne Rijnders de scepter over de soms kakelende mannen (ja, ook mannen kunnen er wat van), zingt ze alle verschillende partijen even voor en doet met regelmaat een solozang. Ze is als dirigent niet te evenaren: wat een enthousiasme, bedrevenheid, passie, professionaliteit! Tussendoor een komische act; niets is haar te gek!", schetst Ed Pach.

Marianne Rijnders is tevens oprichtster van het 'KeetKoor' uit Groote Keeten (red.).

Verstandelijke beperking

"Huub, haar zoon, nu bijna 24 jaar, is opgenomen in woonzorgpark 'Noorderhaven'. Door zijn verstandelijke beperking heeft Huub veel zorg nodig. Eén dag in de week is hij thuis bij zijn ouders. Op die dag is er geen ruimte voor andere zaken, anders dan de zorg voor hun zoon. Het besluit om Huub in Noorderhaven op te laten nemen was geen gemakkelijke. Marianne, ooit zelf in de verpleging begonnen en als stagiaire op Noorderhaven werkzaam geweest, zag dat de zorg er fantastisch is."

Zo zegt ze: "De verzorgers hebben enorm veel empathie, doorzettingsvermogen, tolerantie, waakzaamheid, energie, lichamelijke kracht en ook nog eens humor en creativiteit. De goede zaken uit het verleden zijn behouden en er is veel verbeterd."

Schiereiland

Waar voorheen veel aandacht ging naar een mogelijke integratie (mensen met een verstandelijke beperking zoveel mogelijk laten deelnemen en wonen middenin de samenleving), is er nu ook meer aandacht voor inclusie: de samenleving uitnodigen deel te nemen aan het leven op het Woonzorgpark. Het 'schiereiland' Noorderhaven te Julianadorp dient een 'gewone' woonwijk te worden, net als alle andere woonwijken. Het is belangrijk dat Noorderhaven daartoe toegankelijk en aantrekkelijk is voor 'iedereen'.

Noorderbakens

Marianne is natuurlijk ook met grote regelmaat te vinden op Noorderhaven. Daar kreeg ze het volgende idee voor de 'Noorderbakens'. Het terrein van Noorderhaven is maar liefst 84 hectare groot. Er dwars doorheen loopt de hoofdweg, met links en rechts, wat verscholen tussen het groen, de woonpaviljoens en andere gebouwen. De bewegwijzering is voor bezoekers (wandelaars, fietsers, vogelaars, joggers, bezoekers kinderboerderij, bezorgers, (taxi)chauffeurs) niet altijd even duidelijk. Ook voor de bewoners is het vaak buitengewoon lastig om 'buitenstaanders' de weg te wijzen.

Aaibaar

Ed Pach: "Marianne bedacht een plan waardoor dit gemakkelijker en aantrekkelijker zou worden. Twaalf grote beelden van dieren moeten zorgen voor een duidelijke plaatsbepaling op het terrein: de Noorderbakens! Twaalf duidelijk herkenbare terreinbepalingen. Kunst in de vorm die ook de bewoners aanspreekt en begrijpelijk is. Aaibaar in figuurlijke zin. Waarover je ook nog eens gemakkelijk kunt communiceren. En met een naam die gemakkelijk kunt uitspreken. Zo mogelijk ga je er lekker bij zitten op het bankje in de sokkel van de gemiddeld ruim twee meter hoge kunstwerken. Of je maakt er een 'meeting point' van! In de sokkels staan ook de namen van de donateurs vermeld, zodat iedereen kan zien dat bewoners (en/of bezoekers) van Noorderhaven, een warm hart toegedragen krijgt door de samenleving."

Kunstroute

De bakens vormen samen ook een kunstroute over het terrein van Noorderhaven, waardoor het ook voor 'buitenstaanders' nog aantrekkelijker wordt om er eens een bezoekje aan te brengen. In samenspraak met beeldend kunstenaar Rutger Jan Bredewold en steenhouwer Rob Glas, werden de twaalf bakens bedacht.Er staan er reeds acht: twee 'meeuwen-vluchten' (bij beide toegangen tot het terrein), de koe, de ezel, vlinders, de pauw, de haan, schapen met een geit (met de symboliek 'je bent een beetje anders, maar hoort er ook bij'). En in deze maand, januari 2020, arriveert het varken.

Levenslang

De kunstwerken zijn gemaakt van cortenstaal, waardoor deze 'levenslang' mee zullen gaan. Daarnaast moeten ze stormvast geplaatst worden en worden voorzien van verlichting, zodat zij ook in het donker nog steeds als baken kunnen fungeren. Een en ander maakt dat het kostenplaatje voor de hele kunstroute is opgelopen tot zo'n € 130.000,-. Noorderhaven krijgt voor het project de Noorderbakens inmiddels subsidie van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Daarmee is reeds de helft van de kosten gedekt. De andere helft moet van donateurs komen.

Benefietconcert

De leden van zeemanskoor 'Onder Zeil' en het 'KeetKoor' hebben al eerder een steentje bijgedragen, maar gaan dat ook nu weer doen: zondag 26 januari geven zij samen een benefietconcert in het kerkje van Valkkoog ten bate van Noorderbakens. De aanvang is 11.00 uur. De kerk is open vanaf 10.30 uur. De toegangsprijs die geheel ten goede komt aan 'Noorderbakens', bedraagt € 7,50. Kaarten zijn bestellen bij Hans Everkens via jeverkes@quicknet.nl. Bestel direct want het kerkje heeft slechts een beperkt aantal plaatsen.

Doneren

Alle donaties zijn zeer welkom. Donateurs dragen letterlijk hun steentje bij aan een duurzame ontwikkeling van De Noordkop als woon- en werkomgeving. Sponsors, donateurs en andere hulpvaardigen worden op verschillende manieren vermeld en bedankt voor hun inzet. Het project Noorderbakens heeft de ANBI (Algemeen Nut Beoogde Instelling) - status. Daarmee heeft dit project het certificaat van Goedgekeurd Goed Doel gekregen en kan het - belastingtechnisch gezien - interessant zijn om de NoorderBakens financieel te steunen. Alle bijdragen zijn van harte welkom op rekeningnummer NL84 FVLB 0226 417069 ten name van Stichting Cliëntfonds, onder vermelding van Noorderbakens, projectnummer 17.23085.03.

Bewonderen

De bewoners en medewerkers van Noorderhaven nodigen iedereen van harte uit eens een bezoek te brengen aan het mooie terrein en de eerste bakens te komen bewonderen.

Meer berichten