Genieten van de vogels op de Kaaiman Eilanden.
Genieten van de vogels op de Kaaiman Eilanden. ((Foto: aangeleverd))

Kijk op de Kaaiman Eilanden bijVogelwerkgroep Den Helder

DEN HELDER - Vogelwerkgroep Den Helder e.o. houdt vrijdag 31 januari om 20.00 uur een lezing in De Helderse Vallei. De lezing wordt verzorgd door 'Philip Friskorn.

In het westelijk deel van de Caribische Zee liggen de Cayman Islands tussen 19°15' en 19°45' noord en tussen 79°44' en 81°27' west. De drie eilanden Grand Cayman, Little Cayman en Cayman Brac vormen samen de Cayman Islands en zijn een Engelse Kroonkolonie. De eilandengroep ligt ten zuiden van Cuba, in afstand zo'n 750 kilometer ten zuiden van Miami in Florida en 270 km ten noordwesten van Jamaica. Grand Cayman is het grootste eiland met een lengte van 35 kilometer. De kleinere eilanden Cayman Brac (19 km lang) en Little Cayman (16 km lang) liggen 140 kilometer ten noordoosten van Grand Cayman. De drie eilanden vormen de toppen van een onderzeese bergrug die zijn oorsprong heeft aan de zuidzijde van Cuba.

Versteend koraal

Toch komen deze 'bergtoppen' nauwelijks boven zeeniveau uit, want het hoogste punt van Grand Cayman ligt slechts achttien meter boven zeeniveau en de kliffen van Cayman Brac komen net boven de 40 meter. Behalve uit versteend koraal bestaan Grand Cayman en Cayman Brac ook uit kalksteen. Een groot deel van de eilanden is bedekt met struikgewas en moeras dat is begroeid met mangrovenbossen. Cayman Islands betekent letterlijk Kaaiman Eilanden, hetgeen doet vermoeden dat hier Kaaimannen voorkomen. Dat was ooit zo, maar die zijn al lang geleden uitgestorven. Aan de zuidkust van Cuba komen nog twee soorten Kaaimannen voor die ooit te vinden waren op Little Cayman. Er komen echter veel soorten reptielen voor op de Cayman Islands, waarvan er negentien endemisch zijn. Vooral Leguanen worden op alle eilanden aangetroffen, waarvan de Blauwe leguaan op Grand Cayman de bekendste is.

Zes soorten slangen

Op de eilanden komen zes soorten slangen voor, allen klein en niet giftig. De Cubaanse boomkikker kan net als een Kameleon van kleur veranderen. Afgezien van hinderlijke muggen is de insectenwereld heel interessant, met name de vlinders. Prachtige soorten met klinkende namen als Papilionidae en Nymphalidae zijn op de Cayman Islands te vinden. Zoogdieren zijn er niet veel op de eilanden. Er zijn negen vleermuizensoorten te vinden en de Agouti, een konijnachtig zoogdier wat zich niet vaak laat zien. De vogelwereld op de Cayman Islands is heel interessant. Van de 200 waargenomen vogelsoorten zijn er zeventien endemisch. Vanzelfsprekend is de Cayman Parrot de bekendste, een Amazone papagaai die endemisch is voor Grand Cayman. Echter ook andere soorten als de Bananaquit (Suikerdiefje op de Antillen), de Stripe-headed Tanager, de Bruine pelikaan en de vele soorten reigers maken de vogelwereld op de eilanden compleet.

Cruiseschepen

Het is een eilandengroep die je vanuit Nederland niet zomaar als vakantiebestemming zult kiezen. Veel cruiseschepen doen Grand Cayman massaal aan vanwege het gunstige belastingklimaat. Tax Free is het motto in Georgetown, maar vergeet dat even en geniet van de vogels, vlinders, Blauwe leguanen en mangrovelandschappen op de Cayman Islands.

De Helderse Vallei 9-11, 1783 DA te Den Helder. De toegang is €2,00 voor leden en €3,00 voor niet-leden. Tot en met 25 jaar is de toegang gratis.

Meer berichten