Nieuwe exposanten in het Helderse ziekenhuis

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Verschillende exposanten laten sinds januari hun werk zien in het Helderse ziekenhuis. De werken zijn de komende maanden te bezichtigen tijdens werkdagen, van 08.00 uur tot 17.00 uur.

Alie de Winter exposeert met glaswerk. Na het schilderen met verschillende technieken, zoals Hindeloopen schilderwerk, olieverf en aquarel, trokken de gebrandschilderde ramen, in de kerken, de aandacht. Ze is toen op les gegaan. Na het sparen voor een oven, is ze nu productief met het maken van hoofdzakelijk fused glas. Dit is een techniek in de glaskunst waarbij stukjes of repen van glas van verschillende of dezelfde kleuren samengevoegd worden door ze gedeeltelijk te versmelten.

Schepping

Nella Moerkerken de Geus tekent al vanaf haar jeugd. Ze heeft les gehad van Elly Doolaard, die haar inspireerde om een eigen stijl te ontwikkelen. Zij gebruikt olieverf en pastelkrijt; met kwast, mes en vingers. Zij schildert op doek en hout. Elk werk heeft een gedachte, meestal bewondering voor de ingenieuze schepping, maar ook probeert zij iets uit te dragen aan emotie en diepgang.

Zee

Jannie Visser woont al 50 jaar op Huisduinen. De kneepjes van het schilderen met olieverf heeft zij destijds meegekregen van Jan Visser, bekend schilder bij de Noorderkunstkring. De schilderijen zijn doorgaans figuratief met een impressionistisch tintje. Het moet wel wat voorstellen! Vaak zijn de onderwerpen schepen en zeegezichten. Zij is aangesloten bij een schilder club op Huisduinen: atelier paal 0. Dicht bij de zee…..want de zee heeft vele gezichten: soms vriendelijk, soms wreed en meedogenloos, maar altijd boeiend.

Iconen

Lidia Kap is van origine Russisch. Zij maakt iconen en krijgt op het moment les van Ineke Pastoor.
In Rusland kun je in bijna ieder huis een icoon vinden. Alle iconen worden gemaakt volgens strikte voorschriften en verdienen respect en kunnen gelovigen helpen. In Rusland was de verering van de overal gevierde Nicolaas de wonderwerker heel gewoon. Veel kerken zijn aan hem gewijd en het aantal iconen zijn de grootste, na de iconen van Maria. Iconografie is ontstaan in apostolische tijden. In de eerste eeuw na Christus werd volgens de kerk het eerste icoon geschilderd door de apostel Lucas op en eenvoudig houten tafelblad. Door de Russische kerk is het vereist om iconen met olieverf en tempera te maken. Tempera wordt gemaakt door pigmentpoeder met eigeel te mengen.

Door bouwwerkzaamheden in het ziekenhuis, hangen er niet op alle gebruikelijke plekken kunstwerken.