Marije en Marianne.
Marije en Marianne. ((Foto: aangeleverd))

Helderse vrijwilliger in beeld

Tekst en foto: Henri Rodenhuis

DEN HELDER: "Dit werk is voor ons zeer zingevend. Het versterkt ons gevoel dat we iets doen voor onze maatschappij en onze (nieuwe) landgenoten. Het is bijzonder om te zien hoe blij mensen soms zijn als ze naar school kunnen. Meestal spreken ze onze taal niet, maar na een paar jaar kunnen de meesten zich al aardig redden en het vinden van een baan is natuurlijk ook een (positieve) uitdaging."

Deze keer een interview met twee vrijwilligsters werkzaam als vrijwilliger bij het ROC. Marianne Scholten (71) en Marije Dekkers (69) zijn al weer een flink aantal jaren betrokken bij deze onderwijsorganisatie. Marianne: "Ik werk wekelijks samen met twee of drie collega's in het Buurthuis Elto (Crocusstraat) met een behoorlijke groep nieuwe Nederlanders. Het doel is hun taalvaardigheid te vergroten. We beginnen eerst met de hele groep en daarna splitsen we ons af in groepjes van verschillende niveaus. Leuk om te doen. Soms vinden de cursisten het zo leuk dat ze gewoon blijven komen; ook als ze hun inburgering al hebben afgerond. Hiermee wordt je gevoel dat je zinvol bezig bent wel versterkt."

Inburgeringstraject

Marije werkt op het ROC in Den Helder als assistent van een docent. "Een belangrijke cursus waarbij ik ondersteun, is de zg. ONA cursus. Voluit betekent dat Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt. Deze cursus maakt onderdeel uit van het inburgeringstraject en is in principe verplicht voor alle nieuwe medelanders. Computervaardigheid en leren solliciteren maken onderdeel uit van de ONA." Vanuit het ROC worden ze begeleid door Joke en Yvonne; zij doen dit naast hun werk als docent.

"Vier keer per jaar komen we als groep vrijwilligers bij elkaar om alles door te spreken of elkaars ervaringen te delen; leuk. We zijn bij elkaar met ongeveer 25 vrijwilligers. Nieuwe collega's zijn van harte welkom. Als iemand interesse heeft in dit (dankbare) werk kunnen ze zich aanmelden via ynillesen@rockopnh.nl of jsnel@rockopnh.nl."

Interesse?

Ook vrijwilliger of een groep vrijwilligers in beeld willen brengen? Neem dan contact op met MEE & De Wering/Noordkopvoorelkaar, Mariëtte Nannings, m.nannings@meewering.nl. Geïnteresseerd in vrijwilligerswerk? Noordkopvoorelkaar heeft een aanbod aan leuke, interessante hulpvragen op www.noordkopvoorelkaar.nl.

Meer berichten