Wereldrecord kinderwagen duwen.
Wereldrecord kinderwagen duwen. ((Foto: aangeleverd))

Luister naar Nostalgia op LOS Radio

DEN HELDER - De onderwerpen van zondag 16 februari zijn: Kruidenierswinkel Buis (Molenstraat, hoek Diaconiestraat). Kleermaker Jan Korens (Marine-uniformen). Studenten Zeevaartschool Wereldrecord Kinderwagenduwen. Helders Weekjournaal 40 jaar geleden (diverse onderwerpen). Engelse hitparade februari 1980 (40 years ago).

Vier leerlingen van de gemeentelijke Hogere Zeevaartschool aan het Ankerpark slaagden er destijds in om het wereldrecord 'kinderwagenduwen' te vestigen. Jaap Tesselaar, Jacques van der Plas, Ronald Waltmans en Sjoerd Gorter wisten in tweeënhalve dag 317 kilometer af te leggen met in de kinderwagen de schoolmascotte. Het viertal startte de tocht op 8 maart 1969 vanuit café 'De Paardenstal' aan de Tweede Vroonstraat.

Tijdens hun recordpoging werden zij mentaal als fysiek bijgestaan door Cees van Barneveld, Peter Giesberts en Jan Hottentot. De eigenaar van een Helderse broodjeszaak was zo enthousiast over deze recordpoging dat hij de mannen na afloop van hun poging een uitgebreid diner beloofde.

Het toeval wil dat kort hierna de zestigduizendste inwoner van Den Helder (Peter Boutkan) het levenslicht zag. Jan Hottentot, thans woonachtig in Hellevoetsluis is vorige week over het wereldrecord kinderwagenduwen en het internaat van de zeevaartschool aan de Hoofdgracht geïnterviewd.

Vorige week was er een discussie over de oorsprong van een slooppand in de Diaconiestraat. Deze bleek van Jan Buis te zijn geweest die met zijn vrouw gedurende 1926-1961 een kruidenierszaak aan de Molenstraat, hoek Diaconiestraat had. Zondag staat een vraaggesprek met de dochter van Jan Buis op de rol. Verder is een interview opgenomen met Laurie Polman-Korens, dochter van kleermaker Jan Korens. Die maakte vanaf 1949 tot begin jaren zestig op het adres Zuidstraat 71 marine-uniformen. In het boven gelegen atelier waar enkele meisjes werkzaam waren. Jan Korens was lid van het Stedelijk Muziekkorps en kweekte fraaie hanen.

Uitzending: zondag 16 februari van 12.05 tot 15.00 uur.

Meer berichten