'Dit virus kan iedereen treffen'

Algemeen
Verpleegkundigen op de werkvloer van de Noordwest Ziekenhuisgroep.
Verpleegkundigen op de werkvloer van de Noordwest Ziekenhuisgroep. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR/DEN HELDER - Hoe is het op dit moment voor verpleegkundigen op de werkvloer van de Noordwest Ziekenhuisgroep? Christine Aberson en Jacqueline Bekker weten er alles van. Hoewel beiden inmiddels andere functies binnen het ziekenhuis bekleden, hebben ze het 'verpleegpak' weer aangetrokken om daar te helpen waar de hulp het hardst nodig is.

Verpleegkundigen Noordwest Ziekenhuisgroep aan het woord

"We zien dagelijks de gevolgen van corona voor patiënten en verpleegkundigen. De impact is enorm", zegt Christine. "Ik werk normaliter als CNIO (Chief Nursing Information Officer)
en ben vicevoorzitter van de Verpleegkundige Advies Raad (VAR), maar van origine ben ik verpleegkundige en daarom ondersteun ik mijn collega's graag. Het werken in isolatiepakken is al lastig, want in zo'n pak met mondkapjes en handschoenen is het broeierig warm. Het brengt ook onzekerheden met zich mee. Zit alles wel goed, ben ik echt goed beschermd? Zo'n pak gaat na elk patiëntenbezoek weer uit. Het contact met de patiënt zelf is door alle beschermingsmaatregelen ook lastiger, terwijl de behoefte aan contact juist groot is; ze zijn immers volledig geïsoleerd. De rol van ondersteuner is voor verpleegkundigen hierdoor moeilijker. Gelukkig hebben we goed contact met onder meer het Jeroen Bosch ziekenhuis in Brabant. Zij zitten nu midden in een piekdrukte, maar kunnen ons goede handvatten geven en praktische tips."

Jacqueline Bekker werkt als projectleider (ont)regel de zorg, is voorzitter van de VAR en is verpleegkundige. "Ook aan mij is gevraagd om weer op de 'werkvloer' te staan en dat doe ik graag. Ik wil meteen het beeld wegnemen dat jongeren niet vatbaar zijn voor corona. Wat we zien is dat deze groep vaak lang wacht voordat ze aan de bel trekken. Ze denken aan een normale griep, blijven lang thuis om uit te zieken en komen vervolgens met ernstige klachten bij ons. Corona is grillig; dat zien we ook aan mensen die met lichte klachten binnenkomen, gewoon aanspreekbaar zijn en binnen zeer korte tijd aan de beademingsapparatuur liggen. Zo snel kan het gaan."

Stress en druk

Het werken in een omgeving waar mensen heel intensief samenwerken veroorzaakt bij verpleegkundigen stress en druk. Jacqueline: "De behoefte om verhalen te delen en ervaringen uit te wisselen is groot. Maar ook dat is lastiger als je anderhalve meter afstand moet houden, terwijl je het liefst dicht bij elkaar bent. Geestelijke verzorging is ook mogelijk, want een psycholoog staat paraat als verpleegkundigen daar behoefte aan hebben. De verpleegkundigen voelen de druk van alle maatregelen die het RIVM voorschrijft en roepen alle bewoners op ditzelfde te doen. Christine: "Nog steeds zie ik dat niet iedereen zich hier aan houdt, terwijl dat zó noodzakelijk is om dit virus onder controle te krijgen. Als de mensen zich aan deze regels houden, kunnen wij de zorg aan. Of ik mensen op hun gedrag aanspreek? Jazeker. Zo liepen drie jonge meiden naast elkaar en toen ik daar iets van zei, boden ze hun verontschuldigingen aan. Ze zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren, maar oudere mensen houden zich ook niet altijd aan de richtlijnen. Zij zouden beter moeten weten. Dit virus is niet te onderschatten en dat zien we aan de patiënten die binnenkomen: jonge mensen, oude mensen en alles wat er tussen zit. Het kan iedereen treffen."