Luister naar de Helderse zender LOS met Nostalgia

Algemeen
De brand van Van Willigen dat lang in het geheugen van veel Nieuwediepers bleef..
De brand van Van Willigen dat lang in het geheugen van veel Nieuwediepers bleef.. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Veel ouderen hebben goede herinneringen aan één van de belangrijkste warenhuizen die Den Helder ooit gekend heeft, namelijk warenhuis Van Willigen en dan met name de periode dat de zaak aan de Koningstraat gevestigd was.

In het eerste uur van Nostalgia een interview met de heer De Geus. Hij vertelt uitvoerig over Van Willigen aan de Weststraat en de brand die dit warenhuis in december 1937 volledig in de as legde. In december 1936 In 1875 vestigde Jan van Willigen (1852-1916) aan de Weststraat een winkel in rookartikelen en snuisterijen. Een uitbreiding leidde in 1910 tot sloop van aangrenzende panden met hiervoor in de plaats een modern winkelpand kwam. In 1938 vestigde men zich in de Koningstraat.

In het kader van 75 jaar bevrijding en wat hieraan voorafging staan de komende twee maanden uitgebreide Helderse weekjournaals uit april en mei 1940 en een afzonderlijke radiodocumentaire bevrijding Den Helder mei 1945 op de rol. Zondag aanstaande te beginnen bij de week van 31 maart tot en met 6 april 1940. De visserij maakte bizarre tijden door, Huisduinen werd geconfronteerd met aangespoelde bommen, de Helderse jeugd maakte massaal kennis met de rolschaats en leidde zelfs tijdens een demonstratie tot een hulpactie van jongeren voor het Rode Kruis in Finland.

Ook het bijzondere verhaal van twee op hol geslagen paarden die aan de Zuidstraat tot veel consternatie. Verder een interview met een zoon van de legendarische veldwachter Vroom. In het muzikale uur een overzicht van de Engelse hitparade van april 1940 met noteringen van The Andrew Sisters (Beguine the beguine), Vera Lynn (Goodnight childern everywhere), Bing Crosby (Little sir echo), Judy Garland (Over the rainbow), Flanagan and Allen ( Are you having any fun).


Uitzending: zondag 5 april van 12.05 tot 15.00 uur.