Thuiswerken in toekomst de norm?

Algemeen
Thuiswerken straks heel normaal?
Thuiswerken straks heel normaal? (Foto: Pexels.com)

DEN HELDER - Dankzij de coronacrisis werken momenteel veel meer mensen dan ooit vanuit huis. Veel personeelsleden keren hopelijk straks wel weer terug naar hun vertrouwde werkplekken op kantoor, wel zo gezellig toch? Of is onze wereld nu rigoureus aan het veranderen? Misschien willen we het ook anders? Nog geen drie weken geleden stonden nog duizenden auto's dagelijks in de file CO2 uit te stoten en hadden bedrijven hoge kosten voor het woon-werkverkeer. Leuk is dat niet.

Nu kunnen managers op afstand ervaren hoe de thuiswerkers zich blijven inzetten voor hun bedrijf. Of zitten ze massaal in 't zonnetje? En als ze dat doen, loggen ze dan soms in de avond weer in en blijven ze 24/7 bereikbaar voor hun baan? Als het goed is zijn de taken goed verdeeld en weet iedereen wat hij moet doen. Of niet?

Enorme uitdaging

Voor scholen en zorginstellingen is het op dit moment op afstand wel een enorme uitdaging. Toch ontstaan ook daar de meest briljante online oplossingen. Nieuwe leermethoden worden ontwikkeld, mensen en bedrijven verbinden zich meer dan ooit met elkaar. Crisis betekent in het latijn dan ook 'beslissende wending'.

Reflecteren

Het kan inzicht geven om op afstand tot de werkvloer te reflecteren. Daarmee komen we er mogelijk in de toekomst sterker uit met z'n allen. Goeroe Erik Veldhoen schreef er in 1994 al een boek over: Kantoren bestaan niet meer. Veel bedrijven in de randstad waren voor de coronacrisis al bezig met de transitie naar het nieuwe werken. Wordt thuiswerken in de toekomst de norm? We gaan het volgen de komende tijd.