Karrenvrachten koffie voor voedselbank Den Helder

Algemeen
Namens de oer-Nederlandse koffiebrander mocht Ellen van der Linde maar liefst 134.000 pakken koffie aanbieden aan René Froger, ambassadeur van Voedselbanken Nederland.
Namens de oer-Nederlandse koffiebrander mocht Ellen van der Linde maar liefst 134.000 pakken koffie aanbieden aan René Froger, ambassadeur van Voedselbanken Nederland. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Een hele vracht gratis koffie voor de voedselbank den Helder. Het is een cadeautje van de Helderse bevolking. Ja, dat leest u goed! De koffie is verkregen doordat de mensen hun opgespaarde DE waardepunten in de decembermaand hebben ingeleverd op de inmiddels vertrouwde adressen. De mensen gaven weer gul en sommigen leverden zelfs de punten gesorteerd en geteld in. Ook zaten er gelukwensen tussen en kerstkaarten. "Wat hebben we toch vele lieve mensen in den Helder en wat hebben ze royaal en trouw hun punten gedoneerd", glimlacht Gert de Haas, actiecoördinator van de Lionsclub Den Helder.

Wat ooit begon als een lokale actie van Lionsclub Voorburg is in rap tempo uitgegroeid naar een nationale actie die niet meer weg te denken is in Nederland. De Lionsclubs in Nederland, de nationale voedselbank en Douwe Egberts hebben de handen ineengeslagen voor deze succesvolle actie. De voedselbank coördineert de landelijke inzameling van de waardepunten. De Lionsclub den Helder heeft de inzameldozen begin december bij de inzamelpunten gebracht en na de kerst weer opgehaald. Na het sorteren en het tellen van de waardepunten door de Lions zijn deze bij de lokale voedselbank ingeleverd. Douwe Egberts heeft de ingezamelde punten ruimhartig omgeruild voor pakken koffie. Dit jaar was er een recordscore van 592.000 punten. Dat is meer dan twee keer zoveel als vorig jaar. De tegenwaarde van de landelijke actie was in totaal 134.000 pakken koffie en ze werden afgeleverd bij het nationale distributiepunt van de voedselbank. Van al die pakken waren er maar liefst 1250 voor de Voedselbank Den Helder bestemd.

Cadeautje

De heer de Boer van de voedselbank heeft ze blij in ontvangst genomen. "Koffie is goed verpakt en daarom nauwelijks aan bederf onderhevig. Het wordt maar sporadisch aangeboden. Alleen al met deze koffie kunnen we tot het eind van het jaar iedere klant iedere maand van koffie voorzien. Het is gewoon een cadeautje. Wilt u de mensen namens de cliënten hartelijk bedanken?" De Lionsclub brengt deze dank graag over aan de trouwe spaarders en aan de winkeliers, die de inzamelzuilen onbaatzuchtig in hun winkel plaatsten. De club hoopt dat zij in de decembermaand opnieuw ruimhartig zullen doneren c.q. hun medewerking zullen verlenen.

Verbinding

In het distributiecentrum van de Voedselbank in Rotterdam kon Jaap Stelling, coördinator en initiator van de actie én lid van Lionsclub Voorburg de ruim 65 miljoen D.E-waardepunten overdragen aan Henk Foekens van Voedselbank Nederland. Op zijn beurt ‘verkocht’ Foekens ter plekke de waardepunten aan Ellen van der Linde van Douwe Egberts. Deze benadrukte dat D.E het belangrijk vindt om de Voedselbanken op deze manier te kunnen ondersteunen. Immers het koffiemerk zet in op verbinding in buurt en samenleving. Als blijk van waardering verhoogde Douwe Egberts het aantal pakken koffie nog eens met 20%.

Froger

Namens de oer-Nederlandse koffiebrander mocht Ellen van der Linde maar liefst 134.000 pakken koffie aanbieden aan René Froger, ambassadeur van Voedselbanken Nederland. Froger: “We denken altijd zo gewoon om effe ’n bakkie koffie te doen, maar voor te veel mensen is dit niet zo vanzelfsprekend. Koffie is duur en bederft niet en zit dus maar zelden in een voedselpakket”. René Froger was zichtbaar onder de indruk van de Lionsclubactie en kondigde aan dat hij de volgende editie van de actie wederom van harte zal ondersteunen. En naar de koffiebrander grapte hij in onvervalst Amsterdams “En jullie doen ook weer mee! Douwen maar Egberts.”