Helderse vwo-leerlingen bouwen zonneboot

Algemeen
De leerlingen van het Solar Team Lyceum aan Zee.
De leerlingen van het Solar Team Lyceum aan Zee. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Een team van negen vwo5-leerlingen van het Lyceum aan Zee doet mee aan de Young Solar Challenge 2020. Een fantastisch project voor jongeren tussen de 14 en 17 jaar. Het doel is om jongeren op een leuke en interactieve manier enthousiast te maken voor techniek. Dit doen zij door middel van het bouwen van een zonneboot waarmee ze hopelijk dit jaar zullen strijden tegen andere deelnemende scholen.

"Na een vergadering van de medezeggenschapsraad van het Lyceum vertelde onze directeur Hans van Beekum mij over een zonneboot. Het beroepsonderwijs had zich ingeschreven voor de Young Solar Challenge 2019 maar hier nooit iets mee gedaan. Meneer van Beekum bood mij dit project aan, waarna ik een team bij elkaar heb gebracht. Uiteindelijk heeft ons team negen leden, waarvan de ene helft zich met de bouw en de andere helft met PR- en sponsorwerving bezig houdt", legt leerling Mathijn Brink uit. "Het team bestaat naast mij uit Olivia Lenselink, Jayde Navis, Finn Braat, Vidhusan Kandiah, Sonny Kloosterman, Jonas Rensmaag, Jesper Pijnacker en Thom de Porto."

TU Delft

Naast een kennismaking met duurzame techniek, is de Young Solar Challenge een voorproefje van de zonnebootraces op universitair niveau. Mathijn: "Daar doet bijvoorbeeld de TU Delft aan mee. Zij racen zowel in Nederland als in Monaco. Een maand geleden zijn wij bij hen op bezoek geweest om ervaringen uit te wisselen en een kijkje te nemen op de campus."

Bouwpakketten

Voor het maken van de boot hebben de leerlingen bouwpakketten gekregen. Deze bouwpakketten zijn ontworpen en worden geleverd door verschillende partners van Young Solar. Ze bestaan uit alle componenten van de boot, dit zijn zowel de houten als de elektrische componenten. De componenten moeten de leerlingen zelf allemaal op een zo efficiënt en praktische mogelijke manier in elkaar zetten. "Wij hadden het bouwpakket van vorig jaar nog, waardoor wij een paar weken eerder zijn begonnen met bouwen. Echter bleken meerdere onderdelen beschadigd voordat wij dit pakket overnamen, waarna wij deze onderdelen bij Mavo aan Zee door middel van een lasersnijmachine opnieuw hebben gemaakt."

Sponsoren

Voor de realisatie van de zonneboot doet het Helderse team een beroep op sponsoren. Mathijn: "De school heeft voor ons het bouwpakket en de huur van het elektrisch systeem (zonnepanelen, accu’s motor, et cetera) betaald. De rest moeten wij zelf regelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan materialen (epoxy, glasvezel), transport naar de races, catering, speciale gereedschappen (stoomapparaat en spijkerpistool) en meer. Elk bedrag is welkom, zeker in deze tijden van de coronacrisis. In ruil krijgen bedrijven onder andere hun logo op de boot en social-mediapromotie." Sponsoren worden verzocht te mailen naar solarteam@scholenaanzee.nl

RIVM

Volgens Mathijn is een goede planning essentieel voor de realisatie van de boot. "Vorige week hebben wij de boot verplaatst naar een tijdelijke werkplaats bij een van onze teamleden thuis. Hier werkt een deel van het team - volgens de richtlijnen van het RIVM - door. Dit betekent dat er slechts twee mensen tegelijk aan de bouw werken. De rest van het team werkt thuis, we overleggen veel via Skype en WhatsApp."

Races

Het uiteindelijk doel zijn natuurlijk de races met de zelfgemaakte zonneboot. "Onze eerste race zou op 22 en 23 mei in Akkrum zijn, maar deze is helaas door de coronamaatregelen geannuleerd. Ook de tweede race in Purmerend gaat niet door. Onze hoop is daarom nu gevestigd op de race in Naaldwijk op 19 en 20 juni van dit jaar. Mocht deze ook niet doorgaan, hopen wij op een verplaatsing naar augustus of september. Anders verzinnen we zelf een uitdaging, bijvoorbeeld een overtocht naar Texel."

Máxima

Op de vraag wat er voor de winnaars in het verschiet ligt, antwoordt Mathijn: "De eeuwige roem en een grote beker. Ook krijgt het winnende team vaak uitnodigingen om op allerlei beurzen en evenementen te staan, vorig jaar heeft dat team zelfs koningin Máxima ontmoet."

De bouw van de zonneboot volgen? Zie: Instagram, Facebook en LinkedIn. Binnenkort volgt de website.

Solar Team Lyceum aan Zee op bezoek bij TU Delft Solar Boat Team.