Hoe zit het nu met de paashaas en eieren?

Algemeen
Elk jaar komt de paashaas weer eieren brengen of verstoppen.
Elk jaar komt de paashaas weer eieren brengen of verstoppen. (Foto: aangeleverd)

De paashaas is een fictieve haas waarvan aan kinderen wordt verteld dat hij paaseieren brengt op Pasen. Maar hoezo legt een paashaas eieren neer?

Dat heeft alles te maken met de paasvogel en kerkklokken. In de week voor Pasen mochten vroeger de kerkklokken niet luiden. De klokken zouden op paaszaterdag uit Rome terugkomen en paaseieren meenemen. Eieren die gelegd waren door de paasvogel. Het waren eieren met een kleurtje, omdat rijke boeren ze lieten koken in bieten-, uien- of brandnetelsap. Ze deelden de eieren uit aan armen, aan de pastoor en schoolmeesters. Dit deden ze om hen aan te laten sterken na de winter.

Duitse bakkers

Halverwege de 19e eeuw kwam de paashaas met een stroom Duitse migranten mee. Veel Duitsers begonnen een winkel of bakkerij en versierden hun etalages rond Pasen met paashazen.

Voorjaarsgodin Estrea

De door de Gebroeders Grimm veronderstelde Germaanse vruchtbaarheidsgodin Eastra, wordt in overgeleverde mythologieën als half-krankzinnig en soms zowel bloeddorstig als vrijgevig weergegeven. Zij vertoonde zich op aarde vaak in de vorm van een haas. Met name in het paarseizoen aan het begin van de lente. Dat werd beschouwd als haar lentefeest. Het christendom heeft dit 'heidense' feest aan banden gelegd. Pasen heet in het Engels ook nog steeds naar deze godin: ‘Easter’. Dit woord gaat terug naar het Oergermaans: *austron, wat nauw verwant is met het Litouwse woord voor dageraad, aušrà. Vanuit taalkundig oogpunt lijkt het lentefeest dus vernoemd naar het opkomen of terugkeren van de zon.

In Nederland heeft de haas een mandje op zijn rug met daarin een paar eieren. Sommige kinderen wordt verteld dat de paashaas ze verstopt, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon tussen de planten. Een enthousiaste speurtocht op paasmorgen hoort uiteraard bij deze traditie. Tegenwoordig wordt dit vaak met chocolade-eieren gedaan. Ook worden beeldjes en eieren vaak beschilderd.