Een beetje houvast in onzekere tijden

Partnerbijdrage
Cliënt Marian en coördinerend begeleider Karin.
Cliënt Marian en coördinerend begeleider Karin. (Foto: aangeleverd)

JULIANADORP - Aan de landbouwstraat op Buitenveld te Julianadorp wonen op vijf hoog 19 cliënten met een verstandelijke beperking van stichting Philadelphia. Ook zij zijn op elkaar aangewezen tijdens de coronacrisis, want ze blijven zoals zovelen gewoon thuis.

"Gelukkig kunnen we een aantal van hen nog inpandige dagbesteding aanbieden op de woongroep zelf, maar ook beneden in het gebouw bij dagbesteding 'Pluk de Dag'. Zo kunnen we de cliënten toch een beetje hun dagelijkse structuur en houvast in deze onzekere tijd geven. Ook proberen we de cliënten genoeg afleiding aan te bieden door creatieve activiteiten en samen spelletjes doen', zegt coördinerend begeleider Karin Timmermans.

Extra ondersteuning

Op de woonlocatie gaat het huiskamerproject (Dagbesteding aan Huis) ook gewoon door. "We hebben de meeste doordeweekse dagen daarbij extra ondersteuning van collega's van het HOC (Esdégé Reigersdaal Den Helder). Zij hebben de externe dagbesteding vanwege de veiligheidsmaatregelen moeten sluiten en wij hebben nu meer cliënten thuis... Op deze wijze hebben we een win-win situatie en het werkt prima. De cliënten krijgen hierdoor voldoende activiteiten aangeboden."

Niet eenvoudig

"Het anderhalve meter afstand houden is niet altijd eenvoudig en haalbaar, maar we doen wat we kunnen. We hebben immers te maken met een kwetsbare groep met voornamelijk ouderen en daarom nemen we het heel serieus. We proberen veelal 1 op 1 activiteiten aan te bieden zodat we de maatregelen goed kunnen handhaven. Even een spelletje doen aan tafel met een cliënt, een kaart maken voor een familie lid, om zo contact te blijven houden of een verhaal voorlezen. Met de lunch zitten we ruim uit elkaar aan tafel en op de gang wachten we op elkaar als iemand langs loopt. Knuffelen slaan we even over en high five's worden lieflijke schopjes teen-tegen-teen. De cliënten begrijpen de maatregelen ergens wel, maar toch is het over het algemeen erg lastig te bevatten voor ze."

Samen sterk

"Maar wat hebben we de afgelopen weken een geluk gehad met het mooie voorjaarsweer! Vrijwel alle cliënten zijn al meerdere keren 1 op 1 een klein rondje om geweest met een begeleider. Zo breken we de dag en kunnen we de toch wel vreemde situatie rondom het coronavirus heel even los laten en genieten van de mooie natuur om ons heen. Het weekend luiden we tegenwoordig in met muziek op de vrijdagmiddag; verspreid over de huiskamer zingt iedereen heel hard mee met een aantal bekende liedjes. Zo voelen we het extra goed; 'samen staan we sterk'."