Luister zondag naar LOS Nostalgia

Algemeen
Helderse kabouters in juni 1970 vol idealen.
Helderse kabouters in juni 1970 vol idealen. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Terwijl een deel van de Nederlandse bevolking een halve eeuw geleden (begin juni 1970) aan de beeldbuis gekluisterd was om de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen te volgen, maakte Den Helder in navolging van steden als Amsterdam, Alkmaar en Leiden ook kennis met de kabouterbeweging, welke de lokale media niet was ontgaan. Initiatiefnemers in Den Helder D. Ran, G. Hoornsman, H. Heitlager en Leo de Zeeuw schrokken er niet voor terug om hier een metamorfose te laten ondergaan en maakten hiervoor gebruik van culturele mysteries, biologisch-dynamisch voedsel die de doorsnee Nederlander echter links liet liggen.
Omdat het gemeentebestuur niet van plan was het stadhuis aan de kabouters af te staan, zochten zij hun heil in koffiebar ‘Do Brasil’ aan de Spoorstraat, wat voorlopig hun centrale ontmoetingsplaats werd. Hier konden aspirant-kabouters alle informatie krijgen over de beweging. In den lande waren de kabouters ontstaan door onvrede en door het ontbreken van een behoorlijk welzijnsbeleid.

In het eerste uur van Nostalgia wordt hier enige aandacht aan besteed. De eerste Helderse ‘Pasar Malam’, gehouden in het Falgacentrum, lag alweer een paar dagen achter de rug. Aanvankelijk zouden de Tropenvrienden de ‘Pasar Malam’ in de openlucht in Huisduinen houden, maar gezien de weersomstandigheden zag men hier vanaf. In Nostalgia een gesprek met toenmalig afdelingsvoorzitter J. Dehne. Helderse barkeepers namen een grammofoonplaat op dat op 5 juni 1970 voor het eerst via Hilversum 3 en Radio Veronica te horen was. En dan was er in de Breewaterstraat de opening van café ’De Voddenbaal' van uitbater Nico Nuyen. Een gezellig etablissement, waarvan het plafond vol hing met rommel, waaronder verroeste fietswielen en onbruikbare strijkijzers. De inventaris was grotendeels afkomstig van hotel Formosa.

De kroegbazen hadden over het alcoholgebruik in de Helderse binnenstad weinig reden tot klagen. Mede door het warme weer zocht een deel van het uitgaande publiek verkoeling in bier en frisdranken. In het derde uur nummers uit de toenmalige Nederlandse top 40 waaronder Shocking Blue (Never marry a railroad man) Steve Rowland (Sympathie), Corrie en de Rekels (Huilen is voor jou te laat) en Moody Blues (Question).

Uitzending: zondag 7 juni van 12.05 tot 15.00 uur.