Hospital control center in Noordwest Ziekenhuisgroep

Algemeen
Naast het monitoren van de actuele situatie kan er in het Hospital control center ook vooruit gekeken worden.
Naast het monitoren van de actuele situatie kan er in het Hospital control center ook vooruit gekeken worden. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - In één oogopslag zien hoe de situatie in het ziekenhuis is. Het kan sinds kort in het Hospital control center van Noordwest: een ruimte waar alle operationele en tactische data bij elkaar worden gebracht. Op deze manier kan de beschikbare capaciteit, zoals personeel, operatiekamers en bedden, optimaal benut en op elkaar afgestemd worden.

In het Hospital control center is op elk moment van de dag actuele data beschikbaar over de drukte op alle locaties van Noordwest. Zo kan worden gezien hoe druk het is op de spoedeisende hulp, of de planning op de operatiekamers loopt zoals verwacht en hoeveel bedden er bezet zijn op de verpleegafdelingen. Omdat de instroom, doorstroom en uitstroom worden gemonitord monitoren kan het proces worden bijgestuurd als dat nodig is.

Knelpunten signaleren

Naast het monitoren van de actuele situatie kan er in het Hospital control center ook vooruit gekeken worden. Er is onder andere inzicht in de OK-programma’s, de capaciteit op de verpleegafdelingen, personele inzet en wachtlijsten. Het mooie hiervan is dat we knelpunten vroegtijdig signaleren en oplossen. Dat biedt een aantal voordelen, zoals minder afzeggingen van geplande operaties of poliklinische afspraken en minder pieken en dalen in de werkdruk. In het Hospital control center komen dagelijks medisch specialisten, managers en verpleegkundigen langs om het gesprek met elkaar aan te gaan. Deze interactie met elkaar, allemaal kijkend naar dezelfde data, helpt Noordwest om met zijn allen dezelfde kant op te gaan. Door deze manier van werken kan zorg nog beter worden afgestemd op de vraag van de patiënten, waardoor de patiënt zo snel mogelijk weer naar huis kan om in de eigen vertrouwde omgeving verder te herstellen.