De Muizen van School 7 in Den Helder

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Sporen van muizenpootjes op de vloer in de gang. Een rode kater kijkt loerend toe. De Helderse bibliotheek School 7 heeft inwoning gekregen van een complete muizenfamilie. In een van de oude toiletjes op de eerste etage is een knus ingerichte muizenwoning van zes verdiepingen verschenen. Bewoond door tientallen muizen die zich bezighouden met alledaagse zaken als strijken, koken, wassen, slapen, schilderen en spelen. Het muizenkabinet draagt de toepasselijke naam ‘De muizen van School 7’.

Initiator van het muizenhuis is Rina Weterings van Dagbesteding/Atelier De Vliet. "De Vliet is mijn eigen dagbesteding. Al jaren werk ik in de zorg bij mensen met een verstandelijke beperking. Graag wilde ik mijn creatieve kant combineren met hen. Zo is De Vliet ontstaan", legt ze uit. Inmiddels bestaat Rina's dagbesteding acht jaar. "We zijn kleinschalig. Naast onze vrijwilligster José zijn er drie vaste cliënten: Jeroen, Marcella en Geertje. Zo af en toe waaien er wat mensen aan die dan meedraaien."

Enthousiast

Rina Weterings voerde het project 'het muizenkabinet' uit samen met haar cliënten Geertje de Gelder en Jeroen Bremer. "Hoe ik op het idee kwam een muizenhuis te bouwen?", antwoordt ze desgevraagd. "Ik weet dat er in Amsterdam een bibliotheek is waar een muizenhuis staat. Zo bedacht ik dat dit project voor onze bibliotheek ook leuk zou zijn. Ik ben in contact gekomen met Willy van de bibliotheek en zij was er gelijk heel enthousiast over. Regelmatig heb ik haar door middel van foto’s op de hoogte gehouden van de voortgang van het muizenhuis."

Hele klus

Zoals gezegd werkten Geertje en Jeroen mee aan het muizenhuis. Rina: "Jeroen is handig met de lintzaag en heeft meubeltjes gezaagd en geverfd. Ook de bedjes waar de muizen in slapen zijn van zijn hand. Geertje is dol op bolletjes wol en heeft voor de muizen de dekentjes gebreid en voorzien van een bloem. Het dak hebben we samen bekleed met stof. We hadden een zak met stoffen punten gekregen en die hebben we dakpansgewijs opgeplakt. Ik heb onder andere de muizen gemaakt en José heeft de muizenstaarten gehaakt."

Opening

Geertje en Jeroen mochten woensdag 24 juni de opening verrichten. Zij scheurden het papier voor de - door aannemingsbedrijf Dozy gesponsorde - glazen deur weg. Rina: "Dankzij mijn man en aannemingsbedrijf Dozy waar hij werkt, zijn de muizen verhuisd van de dagbesteding naar de bibliotheek. Hij heeft het huis gemaakt en de glazen deur gemonteerd. Mijn kleindochter Senna heeft 'zoek de groene appeltjes op elke etage' bedacht. De bibliotheek heeft het compleet gemaakt met verlichting, afdrukken van muizenpootjes op de vloer, muizenholletjes en een rode kater. Door de corona-maatregelen vond de opening met weinig mensen plaats. Het liefst had ik iedereen erbij gehad. Maar desondanks was het toch geslaagd en goed verzorgd door de bibliotheek. We kijken er leuk op terug."

Ogen tekort

Twee jaar lang werd er gewerkt aan de muizenwoning. Met vakmanschap, humor en veel oog voor detail. De medewerkers van School 7 zijn blij en vereerd met dit prachtige cadeau. Zo zeggen zij: "Het is echt een aanwinst voor de bibliotheek. Als je boven aan de trap staat kun je in de gang op de eerste verdieping de muizenpootjes volgen. Vanaf het moment dat de muizenwoning geopend is, staan er kinderen (en grote mensen) voor te kijken. Bezoekers hebben ogen tekort om alles in zich op te nemen. Met deze muizenwoning heeft School 7 er een juweeltje bij gekregen. Nu kan iedereen genieten van de muizen. Er is genoeg te zien. Voor jong en oud!"

De muizen van School 7 zijn tijdens de openingsuren te bewonderen. Voor de actuele openingstijden wordt verwezen naar de website www.kopgroepbibliotheken.nl

Afbeelding