Luister naar LOS Nostalgia

Algemeen
Café De Postbrug dat al sinds de bouw enkele verbouwingen had ondergaan.
Café De Postbrug dat al sinds de bouw enkele verbouwingen had ondergaan. (Foto: aangeleverd)

Momenteel wordt een flink aantal panden in de Helderse binnenstad gesloopt waardoor na nieuwbouw en renovatie met name enkele winkelstraten een behoorlijke facelift krijgen. Marinus Vermooten is begonnen aan het uitgebreid boekwerk over de ontwikkelingen van voormalige en huidige winkelpanden in de binnenstad gedurende 1862 en 2020/21, belicht met historisch en actueel fotomateriaal.

Het wordt een stevige wandeling van pand tot pand met achterin een index van de besproken panden van toen naar heden met een blik op de toekomst. Zo zal de komende opening van halte Bellevue in de Spoorstraat worden meegenomen, gelijk met andere nieuwbouwprojecten die thans in dit gebied in ontwikkeling zijn. De afgelopen 35 jaar zijn al duizenden uren aan historisch materiaal via archieven, kranten en weekbladen verzameld en volgt er de komende tijd nog intensief onderzoek om het naslagwerk te realiseren. Ook LOS Nostalgia zal hier de komende tijd enige aandacht aan schenken.

Zo wordt komende zondag het café De Postbrug van Sanderse aan het Koningsplein, hoek Loodsgracht besproken. Talrijke verhalen en anekdotes van de honderden panden met als slogan ‘Als de muren spreken konden’ is zeker van toepassing op het in 1862 gebouwde bierhuis, het latere café ‘De Postbrug’ op. Café Postbrug is lang bezit geweest van de familie van Weelde met als vergunninghouder Jan Gerrit Sanderse. Die was in de periode 1935-1972 de uitbater die droeg op 10 november 1972 de zaak over aan Dirk Nicolaas Voet. Vanaf 1 april 1978 werd de zaak voortgezet door Willem Frederik Haarsma en Tiny Lantinga.

Nadat café De Postbrug definitief haar deuren sloot viel het pand ten prooi aan inbraak en vandalisme, vandaar dat men tot verkoop besloot. De nieuwe eigenaar, de gemeente Den Helder, opende hier het open jongerencentrum Triton. In het tweede uur een interview met Cees Pieterse, toenmalig directeur van Triton.

Deze instelling heeft er een groot aantal jaren in gezeten. Voorts een gesprek met dhr. Kamper die boeiend kan vertellen over de visserij in vroeger jaren.

Uitzending zondag 12 juli van 12.05 tot 15.00 uur.