Avondsfeer op het Helderse Balgzand

Algemeen
Balgzand in avondlicht.
Balgzand in avondlicht. (Foto: Leo Hofland)

DEN HELDER - Balgzand bij Den Helder is een waar vogelparadijs. Hier begint de Waddenzee, het mooiste natuurgebied van het land, dat helemaal doorloopt tot Denemarken. In de avond, met de lage stand van de zon, is het er helemaal prachtig. Zondag 19 juli om 19.00 uur organiseert Landschap Noord-Holland een vogelexcursie en kan een kleine groep van tien personen een kijkje nemen in dit fraaie natuurgebied. Een unieke kans!

Op Balgzand zijn altijd heel veel vogels te zien. Ook is er een grote kans dat er roofvogels te zien zijn, zoals de torenvalk of de buizerd. De meest spectaculaire roofvogel is toch wel de slechtvalk. Het is een krachtige jager die toeslaat na een lange, snelle stootduik van soms meer dan 200 kilometer per uur. Dat zorgt voor veel paniek onder de vogels op Balgzand die dan in zwermen opvliegen.

Schor

In samenspraak met de excursiedeelnemers wordt gelopen of gefietst vanaf het startpunt naar het schor waar de meeste vogels zitten. Er zijn voor alle deelnemers fietsen aanwezig. De wandeling (of fietstocht) heen en terug is bijna vijf kilometer. Onderweg naar het schor, zijn er ook vogels te zien. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van twaalf jaar en ouder. Wie een verrekijker heeft, wordt verzocht deze mee te nemen. Er is een telescoop aanwezig.

Richtlijnen

In verband met corona: reserveren is verplicht. Het is helaas NIET mogelijk om ter plekke aan te sluiten. Voor aanvang van de excursie wordt een vragenlijst met de deelnemers doorgenomen. Tijdens de excursie worden de gedragsregels van het RIVM gehanteerd.

Meer informatie

Wanneer: Zondag 19 juli van 19.00 tot 21.30 uur. Vertrekpunt: Natuurinformatiepunt ’t Kuitje, Oostoeverweg 80, 1786 PS Den Helder. Kosten: Vol tarief € 7,00 - beschermers € 4,00.

Reserveren: www.gaatumee.nl