‘Het maken van deze documentaire leverde mooie inzichten op’

Algemeen
Didi en Theo van Willigen.
Didi en Theo van Willigen. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Hij is cameraman in hart en nieren en draait zijn hand er niet voor om wat voor nieuws dan ook in beeld te brengen. Zelf omschrijft Jaap van Willigen (54) zijn baan als: “Heerlijk werk waarin ik mijn passie kwijt kan. Om helemaal mijn ei kwijt te kunnen maak ik daarnaast ook nog documentaires voor mezelf.”


Eén van die documentaires was een heel speciale: die over zijn ouders. “Ik heb heel lang met het idee rondgelopen. Het voelde toch een beetje alsof ik bezig was met de afsluiting van hun leven, terwijl ik hoop nog heel lang van mijn ouders te kunnen genieten. Toch wilde ik de film graag maken. Een mooie aanleiding was de 80ste verjaardag van mijn vader Theo van Willigen”, legt Jaap van Willigen uit.

Voorliefde

Theo van Willigen zag in 1938 het levenslicht in de Tuinstraat 27. Hij trouwde met Didi Houtriet en samen kregen ze zoon Jaap en een dochter Jos. Jaap: “Toen mijn vader een timmerfabriek startte in de Witte de Withstraat zijn we daarnaar toe verhuisd. Aan die periode bewaar ik nog wel herinneringen. Onze hond Lex, het rondstruinen op straat en in de timmerfabriek, en als ik het mij goed herinner heette mijn buurjongetje waar ik veel mee speelde Rikkie. Ook was er in de straat een smid waar we ijzerkrullen zochten.” Toen Jaap vijf jaar oud was, verhuisde het gezin Van Willigen naar Amsterdam. Jaap: “Mijn vader was gestopt met zijn timmerfabriek en kreeg een baan als technisch docent op de Rijksakademie van Beeldende kunsten in Amsterdam. Ik doorliep daar mijn schooltijd en ontwikkelde langzaam maar zeker een voorliefde voor filmen. Ik deed dat in eerste instantie als hobby. Op een goed moment besloot ik van mijn hobby mijn beroep te maken. Momenteel draai ik nieuws voor de NOS, RTL en Nieuwsuur. Een práchtbaan.”

Verrassingseffect

Voor de documentaire over zijn ouders, waarbij het zwaartepunt op het leven van zijn vader ligt, had Jaap het plan opgevat om andere mensen zijn geschiedenis te laten vertellen, zodat het verrassingseffect groot zou zijn op zijn 80ste verjaardag. “Mijn vader vond echter wat oude adressen en was bang dat we stiekem een feest gingen organiseren, iets wat hij totaal niet wilde. De spanning in huize van Willigen liep op nadat we dat ontkenden, dus uiteindelijk heb ik hem moeten vertellen dat ik bezig was met een docu over zijn leven. Nu hij het toch wist, konden we de plannen wel omgooien en kon hij zelf meewerken. Het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf.”

Jaap: “Doordat mijn ouders elkaar al van jongs af aan kennen en hun leven met elkaar verweven is, is het tegelijkertijd een film over mijn beide ouders geworden.”

Bijzondere ervaring

“Het maken van een documentaire over je ouders is een hele bijzondere ervaring. Als filmer/interviewer ben je in staat dingen op een bepaalde manier te vragen die je anders nooit op die manier zou vragen, en dat levert mooie inzichten op. Zo heb ik altijd gedacht dat ik qua karakter meer op mijn moeder leek. Maar tijdens het draaien kwam naar voren dat ik toch wel heel erg op mijn vader lijk. Al die beslissingen die hij heeft genomen, zou ik exact zo doen. Ik kende de verhalen wel, maar tijdens zo’n documentaire leer je ook de beweegredenen en de emoties kennen die achter de verhalen zitten. Dit kan in veel gevallen heel verhelderend werken, en mensen dichter bij elkaar brengen. Dát en het feit dat ik niet wilde dat het levensverhaal van mijn ouders verloren zou gaan in de tijd, waren voor mij de drijfveren om de film te maken. En dat ook mijn kleinkinderen straks nog weten wie hun overgrootouders waren. Ik ben er technisch toe in staat om dit te doen, maar ik zou het echt iedereen aanraden dit ook eens met hun eigen ouders te doen.”

Herkenbaar

Inmiddels wonen Theo en Didi van Willigen al ruim 20 jaar in Zaandam, na 27 jaar in Amsterdam gewoond te hebben. Ze komen nog regelmatig in Den Helder voor bezoek aan familie en vrienden. De tijd waarin de Van Willigens in Den Helder woonden komt ruimschoots aan bod in de prachtige documentaire. Heldenaren zien veel herkenbare dingen voorbij komen zoals de KSK race, de padvinderij en nog veel meer.

De film is ook op YouTube is te vinden.

Jaap van Willigen.
Theo van Willigen met zijn broer en zusje.