Visuele verhalenverteller op zoek naar leuke plaatjes in Den Helder

Algemeen
Coen met zijn trouwe Bonno.
Coen met zijn trouwe Bonno. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Hij is geboren en getogen in Den Helder en ‘pas’ 45 jaar getrouwd met Gerrie. Bovendien is ‘ie een trotse vader van twee kinderen, opa van vier kleinkinderen en gek met zijn Friese Stabij Bonno.

Coen Makelaar werd 65 jaar geleden geboren in de Breewaterstraat. “Op een gegeven moment verhuisden we naar de Anemonenstraat en weer later naar de Jacob Beenstraat, waar mijn jeugdjaren liggen. Later woonden mijn vrouw en ik in de Tuinstraat.” Privé-omstandigheden voerden het echtpaar naar het Friese IJlst waar ze 45 jaar hebben gewoond. “Maar”, lacht Coen: “We zijn weer terug en wonen alweer bijna een jaar op het allermooiste plekje van Den Helder, namelijk aan de Kanaalweg onderaan de dijk schuin tegenover het carillon.”

Pensioen

In het dagelijks leven is Coen Makelaar werkzaam bij een Sociaal Werkbedrijf in Harlingen waar hij mensen met een beperking helpt actief te zijn in de groenvoorziening voor de gemeente. In de 45 jaar dat het echtpaar Makelaar in IJlst woonde, hebben Coen en zijn vrouw Gerrie altijd gezegd: ‘we gaan terug’. Coen: “Toen we net in Friesland woonden, kochten we een huis in Sneek, net op het moment dat we in Den Helder een huis kregen aangeboden. Dus dat ging niet door. Dan krijg je kinderen en blijf je zitten waar je zit. Toch bleef Den Helder altijd in ons achterhoofd zitten. Ja, en dan krijg je kleinkinderen en blijf je ook nog. Nu ik tegen mijn pensioen aanloop en we steeds vaker in Den Helder te vinden zijn, vonden we de tijd rijp om terug te gaan. Zelfs de kinderen zeiden dat we dat moesten doen. Dat maakte de stap minder groot. Bovendien hebben we hier nog broers en zussen wonen dus dat is prettig thuiskomen. En dan ook nog op het mooiste plekje, waar we onze jeugd hebben doorgebracht. Vol met herinneringen.”

‘Je bent Jutter als’

Toch heeft Coen in die jaren dat hij niet woonachtig was in Den Helder, altijd een lijntje gehouden met zijn geboortestad. Sinds een aantal jaren staat Coen Makelaar namelijk op Facebook in de groep ‘Je bent Jutter als’ bekend als een visuele verhalenverteller. “Nadat ik lid was geworden van ‘Je bent Jutter als’ en met de regelmaat van de klok allerlei oude foto’s voorbij zag komen, leek het me leuk om ook een bijdrage te leveren. Mijn vader heeft hierin onbedoeld de hand gehad, want de laatste jaren van zijn leven gaven wij hem voor zijn verjaardag en met sinterklaas boeken van Den Helder. De verhalen die hij dan vertelde vond ik altijd enorm interessant, want hij kon goed vertellen. Ik begon foto’s te kopiëren en zocht alles af voor meer foto’s van het oude Den Helder. Sinds een jaar of vier plaats ik dagelijks foto’s met een beschrijving en een eventueel jaartal op Facebook.”


  1. O ja-gevoel

En Coen Makelaar plaatst nog meer, want zo zegt hij: “Een leuke bijkomstigheid is dat, sinds wij in Den Helder wonen, ik elke zaterdag en zondag een wandeling maak met onze hond Bonno. Tijdens deze wandelingen maak ik foto’s van alles wat we tegenkomen. Dat zijn dan plusminus 65 foto’s waarvan er zo’n 50 geplaatst worden op ‘Je bent jutter als’.”

De reacties op de foto’s van Coen maken dat de Nieuwedieper nog wel even doorgaat met zijn hobby. “Ik vind het leuk de oudere inwoners een herkenning te geven en bij de jongeren reacties als ‘goh, wat was dat mooi’ op te roepen. Bij de foto’s die ik zelf maak wil ik proberen de Facebook-aanhangers het ‘O ja’- gevoel mee te geven.”

Leven

Andere hobby’s waar de visuele verhalenverteller warm voor loopt, liggen in het verlengde van zijn passie voor fotograferen, namelijk filmen en oude films van video op dvd zetten en digitaliseren. “Ik vind het leuk om foto’s in een mooie slideshow te zetten compleet met een stukje muziek eronder, zodat het lijkt dat de foto’s tot leven komen.”

Als visueel verhalenverteller wekt Coen zijn stad Den Helder elke dag tot leven...