Nieuw boek Helderse binnenstad in de maak

Algemeen
Boek over Helderse binnenstad in de maak.
Boek over Helderse binnenstad in de maak. (Foto:Boek over Helderse binnenstad in de maak.)

DEN HELDER - Het is duidelijk waarneembaar. De Helderse binnenstad ondergaat veel veranderingen. Een groot aantal zakenpanden is of wordt opgeknapt. Ze maken het winkelgebied aantrekkelijker. Voor Marinus Vermooten aanleiding de panden in het gebied Koningsplein, Koningstraat, Spoorstraat, Keizerstraat, Beatrixstraat en Julianaplein van beschrijvingen en foto's te voorzien. Hoe het was, wat is veranderd en in de planning staat te gebeuren.

Zijn uitgebreide onderzoek, waarvoor hij sinds kort ook naar het Regionaal Archief Alkmaar moet afreizen, omdat een flink deel van de archieven door de HHV daar naartoe is gesluisd, levert een fraai 450 pagina's tellend naslagwerk op. Het boekwerk wordt financieel ondersteund door de Woningstichting. Afgezien van historisch beeldmateriaal dat Vermooten de afgelopen 38 jaar - mede door aankoop - heeft verzameld, worden uiteraard ook actuele foto's in het manuscript opgenomen.

Onderzoek

Henk Post, zelf in het bezit van tienduizenden foto's uit de tijd dat hij als fotograaf werkzaam was van het Helders weekblad, maakt deze week de eerste foto's van huidige panden, uiteraard liefst met personeel. Hoewel al redelijk veel foto's van zakenpanden in bezit zijn, zoekt Vermooten nog specifiek naar foto's van openingen van vroegere panden die tevens gebruikt kunnen worden voor een toekomstige overzichtstentoonstelling en lezingen in zorginstellingen. Binnenkort wil het gemeenteraadslid Vermooten ook het onderwerp onderzoek 'Stedelijk Museum Den Helder' met de politieke raadsfracties bespreken.