Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
In het najaar van 1963 kwam zangeres Coby bij The Rocking Stars.
In het najaar van 1963 kwam zangeres Coby bij The Rocking Stars. (aangeleverd)

Ooit telde Den Helder veel boekenhandels en uitleenbibliotheken die zich in het tv-loze tijdperk goed staande wisten te houden. Voor een boek of een tijdschrift kon men in het grijze verleden terecht bij Piet Spruit of Maas, beiden aan de Kanaalweg, bij Duinker in de Spoorstraat, bij Boendermaker in de Koningdwarsstraat, Kûhne (Spoorstraat) of bij Daniel (Daan) Schreuder aan de Koningstraat. Bijna alle boekhandels hadden als trekpleister een bibliotheek waar men voor enkele centen een boek kon lenen.

Zo ook bij boekwinkel Schreuder waar de uitleen onder supervisie van Maartje Tielemans stond. Door een toename van de omzet was het nodig dat er een personeelsuitbreiding kwam. Adriaan Welboren maakte z’n entree in het bedrijf waar hij kennis maakte met zijn toekomstige vrouw, dochter Tinie Schreuder. Tijdens de tweede wereldoorlog verdween een deel van de boeken in een grote kist om uit handen van de bezetter te blijven. Een ander deel van de boeken werd vanwege ruimtegebrek ondergebracht in de ovens van wasserij Roovers. In het eerste uur staat de boekhandel van Schreuder centraal waarbij o.a. gebruik wordt gemaakt van een deze week opgenomen interview met een op Texel wonende kleinzoon die zich de boekhandel tot in details kan herinneren.

In het begin jaren zestig behoorde The Rocking Stars tot de bekendste dans en showorkesten in de regio. The Rocking Stars was de vaste huisband van café Prins Hendrik in Julianadorp en werd op initiatief van Bert Voorthuijsen en Aad Mos opgericht in 1962 met behulp van Frans van Loo voor het repertoire Er werd versterking gevonden in de zanger-basgitarist Coen Looy en drummer Jan Krijgsman Elk voorjaar werd er behoorlijk geïnvesteerd in de apparatuur bij muziekhandelaar Rijkers in de Koningstraat, een zaak die ook als coffeeshop fungeerde voor muzikanten. In het najaar van 1963 kwam Coby Looy als zangeres bij The Rocking Stars. Met enkele leden is een vraaggesprek opgenomen dat in het tweede uur van Nostalgia staat geprogrammeerd..

Uitzending zondag 9 augustus 12.05 tot 15.00 uur.