Fotoclub Julianadorp Kunstzin is en blijft een club voor iedereen

Algemeen
Afbeelding
Foto: Frans Bruijn

JULIANADORP - “We hebben het in Julianadorp een paar jaar zonder fotoclub moeten doen. Dat was best wel raar want Julianadorp is groot genoeg, er zijn vele mensen die fotograferen in het dorp”, weet Henk de Graaf, samen met Petro van de Herik en Koert Angevare de drijvende kracht van Fotoclub Julianadorp Kunstzin.

Henk: “De vorige fotoclub waar ik bij betrokken was stopte in 2017 en tevens was ik lid van fotoclub FWG Den Helder. Ik was echter van mening dat we toch weer een eigen fotoclub moesten hebben in Julianadorp. Ik ben toen samen met een van mijn fotomaten, Petro van de Herik, een aantal avonden om tafel gaan zitten om te kijken wat er voor nodig is om er een te starten. We hadden een mooi lijstje met voorwaarden en zijn toen op het bestuur van MFC Dorpshuis Julianadorp afgestapt, waar we een goed gesprek hadden. Het desbetreffende bestuur zag het wel zitten om de fotoclub weer nieuw leven in te blazen. Zo gezegd zo gedaan. Toen de leden nog, gelukkig kwamen er vele positieve reacties en konden we in september 2019 van start.”

Enthousiast

Het eerste seizoen bij MFC Dorpshuis Julianadorp was een succes met maar liefst 25 enthousiaste leden. “Al gauw bleek de ruimte waar wij zaten te klein en moesten we uitkijken naar een andere en grotere locatie. We vonden deze al snel, namelijk bij de muziekvereniging Kunstzin. De naam van de fotoclub werd Fotoclub Julianadorp Kunstzin. Het grote voordeel is dat wij daar een eigen ruimte hebben, dus we kunnen onze spullen daar laten staan. Verder beschikken we over een eigen flitsinstallatie en een professionele passe partout-snijder. Onze leden kunnen dan tegen een kleine vergoeding een passe partout laten snijden.”

Programma

Het programma van Fotoclub Julianadorp Kunstzin is volgens Henk de Graaf ook zo breed mogelijk. “Er is ruimte voor landschappen, portretten, macrofotografie (fotograferen van bijvoorbeeld bloemen en insecten van heel dichtbij, red.) en bewerken in photoshop. Het afgelopen seizoen hadden we nog een workshop onder leiding van het Noord-Hollands Educatie centrum voor Fotografie (NEF) uit Winkel. Daarnaast zijn er besprekingen van de foto’s van de leden.”

Foto van de maand

De leden van Fotoclub Julianadorp Kunstzin kiezen eens per zes weken een de foto van de maand. “De leden mogen dan één foto, afgedrukt en in passe partout, inleveren. We geven punten aan de foto’s en de foto met de meeste punten wordt foto van de maand. Deze foto komt dan in de etalage van opticien van Dijk te hangen. Ook proberen wij elk jaar in onze eigen ruimte een expositie te houden van ons werk. Vorig seizoen had de eerste expositie plaats en dat was voor ons een daverend succes. En hingen toen ongeveer 50 foto’s die door vele bezoekers bezichtigd zijn”, aldus Henk de Graaf.

Affiniteit

De club telt op dit moment ongeveer 28 leden, zowel beginners als gevorderden. “Ons motto is ‘leren met elkaar en van elkaar’. We komen eens per twee weken bij elkaar op de maandagavond van 20.00 uur tot plusminus 22.00 uur.” Op de vraag of de fotoclub nog nieuwe leden kan gebruiken, antwoordt Henk: “In principe wel, maar de groep is nu al aardig groot. Momenteel zijn we daar met inachtneming van de corona-maatregelen wat terughoudend in. Toch is en blijft onze fotoclub een club voor iedereen die affiniteit heeft met de fotografie. Er is voldoende kennis aanwezig om beginnende mensen te begeleiden.”

 Kijk voor informatie op Facebook: Fotoclub Julianadorp.