Moeder schrijft boek; 'Vechten voor mijn kind met een TOS'

Algemeen
Heleen met haar zoontje, hier nog een stukje jonger.
Heleen met haar zoontje, hier nog een stukje jonger. ((Foto: aangeleverd))

SCHAGEN - “Wist U dat er in Schagen twee speciaal onderwijs scholen zijn voor kinderen met een TOS? Een basisschool en een voortgezet onderwijs school!”

TOS is een afkorting voor Taal Ontwikkelings Stoornis en staat voor problemen met het verwerven, ontvangen, verwerken en of produceren van taal, die niet vanuit een andere diagnose verklaard kan worden. TOS komt voor bij 7% van alle schoolgaande kinderen. Dat betekent dat in iedere schoolklas minstens twee kinderen met een TOS zitten.

Heleen is moeder van een zoontje met TOS. Om meer bekendheid te genereren heeft zij een boek geschreven.

“Toen onze zoon nog heel jong was wisten wij al dat er iets niet klopte. Hij begon niet met praten en toen hij tweeënhalf jaar was werd bij hem de diagnose TOS gesteld. Wat volgde was een lang traject van oudercursus, logopedie, vroeg behandeling, gebarencursussen, speciaal onderwijs en regulier onderwijs met ambulante begeleiding.

In mijn boek ‘Vechten voor mijn kind met een TOS’ beschrijf ik vanaf zijn geboorte tot eind groep 8 van het basisonderwijs wat wij meemaakten met onze zoon. Want behalve dat de TOS effect had op onze zoon had het ook effect op het gezin. Bedenk maar eens wat het betekent als een kind niet kan praten maar wel heel veel wil. Het wordt erg gefrustreerd wat zich bij onze zoon uitte in schoppen, slaan en vooral heel veel gillen. Later toen hij wel leerde praten maar veel woorden nog niet kende bleef de frustratie groot.

Hij kreeg ook veel moeite met het hanteren van emoties want hoe kun je nou weten dat je verdriet hebt als je het woord verdriet niet kent. Hoe kun je iets aan je verdriet doen als je niet weet dat je verdriet hebt en hoe kun je beseffen dat anderen verdriet hebben als je zelf niet eens weet wat verdriet is.

Ondanks dat veel kinderen met een TOS uiteindelijk leren praten blijft taal een probleem en dat is erg lastig in onze talige wereld. Hoe kun je met andere kinderen spelen als hun gesprekken te snel gaan voor je. Wat als je de instructie op school niet goed begrijpt, hoe kun je dan goede cijfers halen. Wat als je officiële brieven niet goed begrijpt, hoe kun je je dan inschrijven voor een studie. Wat als je veel tijd nodig hebt om je verhaal te vertellen, hoe voer je dan een sollicitatie gesprek.”

Het is volgens Heleen belangrijk dat er meer aandacht en begrip komt voor TOS. Dat TOS net zo bekend wordt als Autisme en ADHD. Dat kinderen met een TOS herkend worden en dat er al heel jong extra aandacht komt voor het stimuleren van de taalontwikkeling.

“Ik heb ons verhaal opgeschreven om bij te dragen aan de bekendheid van TOS. Veel ouders van kinderen met een TOS herkennen zich in mijn verhaal. TOS professionals zijn er enthousiast over.”

Vechten voor mijn kind met een TOS is te bestellen in de boekhandel of op mijn website Heleen Gorter

Het boek dat te koop is.