Helderse Vallei zoekt zwerfafval ambassadeurs!

Algemeen
Help je mee om zwerfafval op te ruimen?
Help je mee om zwerfafval op te ruimen? (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Verbaas je je ook zo over het afval op onze Helderse straten en in onze natuur? Daar kunnen we samen iets aan doen… De Helderse Vallei zoekt zwerfafval ambassadeurs!

De World Cleanup Day staat zaterdag 19 september op het programma. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaan ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil! Maar ook: het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is namelijk onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen.

Gratis materiaal

World Cleanup Day is de dag waarop de nieuwe zwerfafval ambassadeurs en deelnemers met hun taak gaan starten. Maar dan moeten we ze wel eerst vinden! Interesse om mee te helpen? Dan wordt daar uiteraard gratis materiaal voor beschikbaar gesteld. Meedoen kan op twee manieren: als deelnemer of als ambassadeur. In beide gevallen ontvang je een zwerfafval pakket dat bestaat uit informatie over zwerfafval, handschoenen, een afvalgrijper en een rol vuilniszakken van Nederland Schoon. Je kiest zelf in welke wijk of welk gebied in Den Helder je afval wilt gaan rapen.

Foto’s

Als ambassadeur ga je naast het afval rapen op een moment dat dat jou uitkomt, ook rapporteren over dit afval door middel van het plaatsen van foto’s in de Litterati app en het delen van foto’s met #trashtag. De Helderse Vallei deelt jouw informatie dan weer via social media. Hierdoor bouwen we samen aan draagvlak om het ontstaan van zwerfafval te verminderen! Als je liever niet mee wil doen aan het rapporteren en delen van foto’s, meld je dan aan als deelnemer om afval te rapen op eigen initiatief.

Aanmelden

Doe je mee? Er zijn 20 gratis zwerfafval pakketten beschikbaar. Aanmelden kan via www.deheldersevallei.nl/agenda. Op World Cleanup Day kun je bij De Helderse Vallei de benodigde materialen ophalen. Er is een vrijwilliger aanwezig die uitleg geeft over wat de bedoeling is en hoe de Litterati app werkt. Vanaf die dag kunnen alle ambassadeurs en deelnemers van start gaan!

De zwerfafvalpakketten worden mogelijk gemaakt door de zwerfafvalvergoeding van gemeente Den Helder. Meer informatie is te vinden op www.deheldersevallei.nl.