‘Julianadorp heeft een enorme behoefte aan verbinding’

Algemeen
Een van de vele gezichten van Julianadorp.
Een van de vele gezichten van Julianadorp. ((Foto: aangeleverd))

JULIANADORP - Zoals bekend heeft de inzending Gouden Zomen van ONS Julianadorp onlangs Panorama Julianadorp gewonnen, een ontwerpprijsvraag om de wijk klaar te maken voor de toekomst.

Panorama Julianadorp vroeg eind 2019 architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en andere creatieve denkers om een voorstel te maken voor logische verbindingen tussen de zee, de duinen, de oude dorpskern en Noorderhaven en - waar nodig - aantakkingen, zodat de tussenliggende bloemkoolwijken beter worden ontsloten. Een plan dat ervoor zorgt dat Julianadorp niet geïsoleerd in het landschap ligt, maar daar juist gebruik van maakt. De prijsvraag is uitgeschreven door een coalitie, die bestaat uit: de gemeente Den Helder, Woningstichting Den Helder, de vestiging Noorderhaven van ’s-Heeren Loo en ONS, een burgerinitiatief van elf sport- en culturele verenigingen.

Vitale leefomgeving

Een gesprek met voorzitter Michel Jansen leert dat ONS Julianadorp tweeënhalf jaar jaar geleden in het leven is geroepen. “ONS staat voor Ontspanning, Natuur en Sport in Julianadorp. ONS heeft als hogere ambitie een vitale leefomgeving voor alle dorpers te realiseren. Het initiatief ONS is begonnen met de wens voor een permanent evenemententerrein naast een bestaand initiatief voor een natuurpark. We hebben ons toen direct de vraag gesteld waarom niet alles te verenigen en daarbij juist ook de sport te integreren? Een multifunctioneel terrein in een parkachtige omgeving realiseren, waar dorpers samen kunnen ontspannen en sporten, is het resultaat wat ONS beoogt. Middels dit initiatief wordt de doelstelling nagestreefd om de vitaliteit van Julianadorp en Dorpers te versterken en te waarborgen.”

Verkennende gesprekken

Op de vraag wie zoal deel uitmaakt van ONS antwoordt Michel: “Inmiddels bestaat ONS Julianadorp uit dertien verenigingen en organisaties. Dit zijn de organisaties van: Julianapop, Julianadorper Power Festival JPF, de Culturele Vereniging, de Springfair, MFC Het Dorpshuis, het initiatief Julianapark en Stichting Mee & De Wering afdeling jongerenwerk. Daarnaast de sportverenigingen met voetbalvereniging JVC, handbalvereniging JHC, tennisvereniging TVJ, de IJsclub Julianadorp, ruitervereniging De Duinruiters en Sportschool Classic Gym. We zijn momenteel ook verkennende gesprekken aan het voeren met andere sportverenigingen die interesse hebben getoond.”

  1. Verbinding

Volgens Jansen heeft Julianadorp behoefte aan verbinding: “Er is niets mooiers en uitdagender dan de verbinding te mogen leggen tussen al deze partijen, het bijeenbrengen van de organisatie en het realiseren van ONS Julianadorp, in een dorp wat daar een enorme behoefte aan heeft. In juni is het initiatief omgezet in de Stichting ONS Julianadorp en dat betekent dat ik daar de voorzitter van mag zijn. Dit alles doen we samen met een enthousiaste club mensen die, ondanks een verschil vanuit hun vertegenwoordiging, hetzelfde doel nastreven. En zeg nou zelf, wie zou hier niet zijn/haar steentje aan bij willen dragen?”

Ontwerpteam

Het winnende team ONS maakte voor Julianadorp een plan, geïnspireerd op de Japanse Kintsukuroi techniek: het repareren van gebroken keramiek met goud. Dit vanuit de overtuiging dat de sporen van breuk bijdragen aan de schoonheid van een voorwerp. Het team vertaalde dit naar Julianadorp: er liggen grote kansen wanneer de breuken die in het dorp zijn ontstaan weer onderdeel worden van het geheel. Het winnend ontwerp van de prijsvraag van Panorama lokaal voor Julianadorp is door het team van FABRICations/Mandaworks ontworpen. Dit is een samenwerking tussen een Nederlands en een Zweeds ontwerpteam. Michel: “Of zoals zij het zelf zeggen: ‘Het grotendeels ondergrondse effect van een nieuw verbonden watersysteem is de katalysator voor zes bovengrondse lagen waarin Ontspanning, Natuurbeleving, Sport, Mobiliteit, Energie en Ontwikkelruimte werken als samenbindende elementen tussen de losse fragmenten van het huidige dorp zodat een nieuw geheel ontstaat: De Gouden Zomen van ONS Julianadorp’.”

Beste antwoord

Het team van FABRICations/Mandaworks gaf hiermee het beste antwoord op de prijsvraag voor Julianadorp hoe de bloemkoolwijken van Julianadorp zo goed mogelijk aan kunnen sluiten op de omgeving van het dorp en hoe Julianadorp het beste verbonden kan worden met de kust. Een jury gevormd uit een afvaardiging van de coalitie van Woningstichting Den Helder, ’s Heerenloo, Gemeente Den Helder, ONS Julianadorp onder leiding van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, heeft zich gebogen over de drie verschillende ontwerpteams en uiteindelijk is hieruit de winnaar gekozen.

Stap dichterbij

Wat deze prijs betekent? Michel Jansen legt uit: “Fabrications/Mandaworks gaat samen met de coalitie op korte termijn verder verkennen wat de eerste stappen kunnen zijn. Hier worden een paar punten uit hun ontwerp gekozen waar een aanvang mee gemaakt kan worden. Zij zullen voor de langere termijn verbonden blijven aan een verdere ontwikkeling van Julianadorp.
Voor Stichting ONS en het initiatief ONS, betekent het een stap dichterbij de realisatie van een multifunctioneel terrein in een parkachtige omgeving. Het plan ‘De Gouden Zoomen van ONS Julianadorp’ heeft het initiatief van ONS nadrukkelijk geïntegreerd en gepositioneerd in het toekomstbeeld van Julianadorp.”

  1. Leidraad

Michel Jansen is positief gestemd waar het gaat om de uiteindelijke uitvoer van het winnende plan. “Om het geheel tot uitvoering te brengen is wellicht wat veel en het zal ook moeten passen in de structuurvisie Julianadorp 2030 - 2040. Maar er gaan zeker hele mooie ontwikkelingen voor Julianadorp tot uitvoering gebracht worden en daar is dit plan een leidraad voor. Samen met de coalitie ziet ONS Julianadorp hier een verantwoordelijkheid welke door een goede samenwerking tot een prachtige toekomst voor Julianadorp kan zorgen. De focus van ONS is gericht op de realisatie van Ontspanning, Natuur en Sport voor Julianadorp met name in de vorm van een multifunctioneel terrein in een parkachtige omgeving.”

Zie ook www.onsjulianadorp.nl





Focus ligt op ontspanning, sport en natuur.