Asverstrooiingen vanuit Den Helder met de historische motorreddingboten

Partnerbijdrage
De Dorus Rijkers tijdens een asverstrooiing op het Marsdiep.
De Dorus Rijkers tijdens een asverstrooiing op het Marsdiep. (Foto: aangeleverd)

Sinds 2015 worden met de ‘Dorus Rijkers’ en ‘De Zeemanspot’ asverstrooiingen uitgevoerd op een locatie, naar keuze, in het uitgebreide zeegebied bij de marinehaven van Den Helder. Den Helder is letterlijk omgeven door water. Dat maakt de ligging van de stad, ten opzichte van andere Nederlandse havens uniek. Met het Schulpengat, Molengat, Marsdiep, Noordzee en de Waddenzee, kan een ruime keuze worden gemaakt om de asverstrooiing uit te voeren.

De ‘Dorus Rijkers’

De ‘Dorus Rijkers’ is een varend monument, dat wordt ingezet als promotieschip voor het totale reddingwezen in het Waddengebied en de Noordzee. De boot wordt ingezet voor vaartochten op de Waddenzee en voor asverstrooiingen. De oudste motorreddingboot van ons land is van 2009 tot 2015 door enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Instandhouding Motorreddingboot Dorus Rijkers volledig gerestaureerd en verkeert weer in vrijwel originele staat.
Er kunnen 12 passagiers meevaren.

Veiligheid en zeewaardigheid

De ‘Dorus Rijkers’ en ‘De Zeemanspot’ zijn gebouwd om bijzondere weersomstandigheden te kunnen weerstaan en zijn derhalve buitengewoon zeewaardig. De uitrusting bestaat uit moderne navigatiemiddelen en alle mogelijke veiligheids- en reddingmiddelen, waaronder een AED. Zowel de ‘Dorus Rijkers’ als ‘De Zeemanspot’ maken deel uit van het Helders Historische Reddingboten Collectief.

De asverstrooiingen worden exclusief uitgevoerd

Het bestuur van het Helders Historische Reddingboten Collectief heeft er voor gekozen om per keer voor één overledene de uitstrooiing, in besloten kring, uit te voeren. Met de inzet óók van ‘De Zeemanspot, de andere boot van het Collectief, daarbij’ kunnen desgewenst maximaal 24 personen de asverstrooiing bijwonen.

Speciale voorzieningen

Voor het uitstrooien van de as van de overledene wordt een speciale koker gebruikt. Hiermee wordt voorkomen dat de wind daarbij parten speelt. Ook een zout-urn die oplost in de zee is mogelijk. De uitvoering van een en ander gebeurt op gepaste wijze.

Stijlvolle en waardige uitvoering, ceremonie en protocol bij de asverstrooiing

De ontvangst van de familie vindt plaats aan boord van de ‘Dorus Rijkers’. Die ligt dan afgemeerd in de Museumhaven van de voormalige Rijkswerf Willemsoord. Bij het inschepen op de boot, hangt de Nederlandse vlag halfstok en de rouwwimpel aan de voor-ra. Bij het verlaten van de Museumhaven gaat het, afhankelijk van de door de familie gekozen locatie, richting het Wad of via het Marsdiep naar het Molengat of het Schulpengat naar open zee. Dit laatste is afhankelijk van de weersomstandigheden.

De keuze van de locatie waar de as verstrooid moet worden, gebeurt in overleg met nabestaanden of belanghebbenden. Op de gekozen plaats aangekomen, wordt de motor gestopt. De familie krijgt hier de gelegenheid om, als afscheid, het woord te voeren, de as uit te strooien en de eventueel meegebrachte krans en bloemen in het water te leggen.

Na de as-verstrooiing varen wij drie rondjes om de uitstrooiingsplaats. Bij elke ronde volgt een korte stoot met de scheepshoorn. Bij het verlaten van de locatie van de as verstrooiing wordt met de scheepsfluit een laatste groet gebracht. Vervolgens wordt de Nederlandse vlag vol voor gehesen en de rouwwimpel neergehaald. De gehele ceremonie, vanaf het tijdstip van vertrek tot terugkeer in de haven, neemt ca. drie uur in beslag.

Afsluiting

Ongeveer twee weken na de asverstrooiing ontvangt de contactpersoon van de familie, als aandenken een foto, gemaakt tijdens de ceremonie en een gedeelte van een zeekaart waarop de reddingboot staat afgebeeld met de coördinaten van de locatie van de asverstrooiing.

Bij windkracht boven 5 Beaufort wordt niet uitgevaren en wordt een nieuwe datum vastgesteld.