Gemeente Den Helder ambitieus in verduurzamen van de stad

Algemeen
Gezamenlijke inkoopactie zonnepanelen was een succes.
Gezamenlijke inkoopactie zonnepanelen was een succes. ((Foto: aangeleverd))

DEN HELDER - De termen duurzaam en duurzaamheid horen we tegenwoordig overal terug. ‘Duurzaam’ betekent dat iets lang mee gaat. In dit geval gaat het om de wereld en het milieu. ‘Duurzaamheid’ betekent dat toekomstige generaties op dezelfde manier kunnen leven als wij nu. Daarvoor moeten we de wereld neutraler achterlaten. We kunnen op dezelfde manier doorgaan met het verbruiken van grondstoffen en het produceren van afval. Maar dat is niet duurzaam. Op een zeker moment zijn grondstoffen echt op of is het milieu te veel vervuild.

De gemeente Den Helder wil het niet zo ver laten komen en heeft ambitieuze plannen om de stad op alle mogelijke manieren te verduurzamen. Zo staat in een raadsinformatiebrief te lezen: ‘Het internationale klimaatakkoord stelt dat in 2050 de klimaatdoelstellingen moeten zijn behaald, de duurzaamheidsagenda van de gemeente Den Helder focust op 2040. De energietransitie moet ertoe leiden dat Den Helder in 2040 energieneutraal is. “Dat houdt in dat we tegen die tijd net zo veel energie verbruiken als we opwekken”, laat verantwoordelijk wethouder Remco Duijnker weten. Met onder andere zaken als milieu en duurzaamheid in zijn portefeuille staat hij voor de uitdagende taak om de inwoners van Den Helder mee te nemen in het stap-voor-stap verduurzamen van de stad.

Win-winsituatie

“Het is natuurlijk een vrij actueel onderwerp waarbij ik de transitie onderverdeel in twee sporen: ondergronds en bovengronds. Bovengronds moet je denken aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving, van woningen en bedrijven. Denk daarbij aan het isoleren van woningen, het gebruik van zonne-energie, en het installeren van warmtepompen. Van tevoren dient dan wel geïnvesteerd te worden, want de kosten gaan nu eenmaal voor de baat uit. Maar het levert binnen zes à zeven jaar wel een energierekening op waar je heel blij van wordt. Dan ga je geld overhouden. Als de inwoners eenmaal het besef krijgen dat verduurzamen echt noodzakelijk is, én dat het uiteindelijk rendement oplevert, dan wordt het een win-winsituatie.”

Gasloos

De ondergrondse fase waar Duijnker eerder op doelde, betreft de transitie naar gasloos wonen. Elke gemeente moet voor het einde van 2021 een plan van aanpak hebben, waarin zij inzichtelijk maakt hoe de gemeente per wijk de doelstelling ‘aardgasloos’ gaat bereiken. “Dit betreft een landelijke discussie omdat het een immense en kostbare operatie is. In sommige gemeenten is daar al mee gestart maar zijn er ook tal van voorbeelden waar de hele deal alweer werd afgeblazen. Als alternatieve duurzame bron voor aardgas wordt steeds meer gesproken over waterstof, maar dat is nog ver weg voor de toekomst. In Den Helder willen wij zeker van het gas los, maar wel laten we de regierol varen, omdat we de landelijke trends afwachten. Wij zijn er voor de bewoners en willen ze niets opleggen. Wel willen we ze meenemen in het verschaffen van kennis over de mogelijkheden tot verduurzaming, want onbekend maakt onbemind. Er is een kritische houding richting de overheid, terwijl dat met burgers onder elkaar niet aan de orde is. Sterker nog, zij kunnen juist van elkaar leren. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld terug te zien in de Duurzame Huizen Route die in november en december is. Daarin informeren inwoners elkaar over de verduurzaming van de eigen woning. Welke huizen daar in Den Helder aan meedoen, is te zien op https://duurzamehuizenroute.nl.”

Speerpunten

Aan de hand van een aantal speerpunten worden de inwoners van Den Helder (financieel) ondersteund in het verduurzamen van hun woning. Adviseur Duurzaamheid Bart Wijnands meldt: “We maken zeker stappen met en voor onze inwoners. Zo werken we met de gemeenten Texel, Hollands Kroon, Schagen en het Duurzaam Bouwloket aan het Regionaal Energiebesparingsprogramma. Een aanpak die is gericht op het verduurzamen van de particuliere woningvoorraad via een wijkaanpak met collectieve inkoopacties. De succesvolle zonnepanelenactie is daar een voorbeeld van en krijgt volgend jaar een vervolg. Er is een bedrag beschikbaar waarmee we voor een leuk aantal inwoners € 70,- aan kleine energiebesparende maatregelen (LED verlichting, radiatorfolie) kunnen vergoeden. Ook neemt de interesse in elektrisch autorijden toe. Daarvoor zijn laadpalen nodig, die mensen gratis kunnen aanvragen op www.denhelder.nl/laadpaal. Verder nemen we deel aan de Duurzame Huizen Route en is er ondersteuning bij de uitvoering van de woonlening. De subsidieverordening ‘duurzaam energiepakket particuliere huiseigenaren bestaande bouw 2020 –2023’ stimuleert inwoners om in 2021 hun woning te verduurzamen en daarmee hun wooncomfort te verbeteren en de energielasten te verlagen. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met deze subsidieverordening. Dat doet ze op 2 november. Voor de minder draagkrachtigen werken wij aan het opzetten van het project ‘Energiecoaches’. De energiecoaches hebben als doel om de lagere inkomensgroepen in de gemeente te ondersteunen bij de energietransitie.”

Duurzaam Bouwloket

Inwoners uit gemeente Den Helder met vragen over het verduurzamen van hun woning kunnen zich nu aanmelden voor een persoonlijk advies op maat. Het Duurzaam Bouwloket houdt de komende tijd een aantal gratis spreekuren op verschillende locaties en data: 6 november van 16.00 tot 19.00 uur. Locatie Verkeerstorenweg 3, 1786 PN Den Helder. 9 november van 19.00 tot 22.00 uur. Locatie Multifunctioneel Centrum (MFC) Boerderij De Schooten, Gravin Magdalena van Waardenburglaan 22, 1785JP Den Helder. 11 november van 18.30 tot 21.30 uur. Locatie Multifunctioneel Centrum (MFC) Boerderij De Schooten, Gravin Magdalena van Waardenburglaan 22, 1785JP Den Helder. Aanmelden is verplicht en kan via telefoonnummer 072- 743 39 56 of per email: info@duurzaambouwloket.nl

Op 28 oktober vanaf 19.30 uur vindt een webinar energiezuinig & comfortabel wonen plaats in de Schooten, Inschrijven daarvoor is mogelijk via duurzaambouwloket.nl.

Comfortabel wonen

Het is de gemeente Den Helder er alles aan gelegen om in deze duurzaamheidsslag naast haar inwoners te staan. Remco Duijnker: “We willen ze financieel bijstaan en zoeken daarbij de verbinding. Veel zaken in deze transitie zijn immers nog onzeker en wij weten ook niet alles. Maar we willen er wel innovatief en slim mee omgaan. De technieken zijn er en de ontwikkelingen zijn veelbelovend. We volgen deze ontwikkelingen op de voet, maar staren ons niet blind op zaken die niet haalbaar zijn. Dat versterkt het vertrouwen niet. Wij staan voor zorgvuldigheid en niet voor kapitaalvernietiging. Wij maken heel nauwgezet pas op de plaats. Wij willen onze inwoners gidsen naar comfortabel wonen, waarbij de kosten zo laag mogelijk moeten worden gehouden. Nogmaals: we willen onze inwoners de energietransitie in geen geval opleggen. We willen transparant zijn en gaan graag met de bewoners in gesprek.”

Meer informatie

Vragen over duurzaamheid? E-mail deze naar bart.wijands@denhelder.nl. Bewoners met verduurzamingsplannen houden de website www.denhelder.nl en de Stadsnieuwspagina in dit weekblad in de gaten. Subsidiemaatregelen als de Woonlening en het Energiepakket Huiseigenaren worden hier aangekondigd. Voor advies op maat kunnen woningeigenaren terecht bij www.duurzaambouwloket.nl.

Wethouder Remco Duijnker.