Bibliotheken in Den Helder bieden afhaalservice

Algemeen
Bibliotheken bieden afhaalservice.
Bibliotheken bieden afhaalservice. ((Foto: Archieffoto RM))

DEN HELDER - Zoals bekend zijn alle vestigingen van KopGroep Bibliotheken in elk geval tot en met 18 november gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De nieuwe maatregelen gingen woensdag 4 november om 20.00 uur in.

Het kabinet wil de komende periode zoveel mogelijk verplaatsingen voorkomen. Het bezoeken van een bibliotheek hoort daar ook bij. Toch kwam het kabinet gedeeltelijk terug op de maatregel, want inmiddels mogen de bibliotheken wél een afhaalservice voor gereserveerde boeken organiseren.

“De afgelopen dagen waren nogal hectisch. Moesten we dicht of mochten we toch gedeeltelijk openblijven? Dit is er nu dus uitgerold en daar zijn we (onder deze omstandigheden) blij mee, zo kunnen we toch nog wat blijven doen voor onze klanten”, laat Anita Ruder namens de Kopgroep Bibliotheken weten. Alle biebs hebben direct actie ondernomen en zo’n service opgezet.

Hoe werkt het?

Via de catalogus op de website kunnen leden boeken reserveren. Vervolgens wordt telefonisch een afspraak gemaakt wanneer die materialen opgehaald kunnen worden. De boeken worden door de medewerkers van de bieb alvast in het systeem ingeboekt, de klant hoeft zelf niets te registreren. Het afhalen gebeurt volledig contactloos, hierbij worden de richtlijnen van het RIVM gevolgd. Materialen voor iemand anders meenemen mag natuurlijk ook. De bibliotheken zijn alleen geopend voor de afhaalservice, de overige faciliteiten zijn niet toegankelijk. En het inleveren van materialen kan pas weer als de bibliotheken open zijn.

Gelaten

Anita: “We waren eerlijk gezegd nogal gelaten onder de aangescherpte maatregelen. We hadden het zo goed (coronaproof) voor elkaar in onze bibliotheken: deurbeleid met mandjes om het maximale aantal bezoekers te kunnen regelen, mondkapjes op, pijlen op de vloeren op de looprichting aan te geven, handen desinfecteren bij de ingang... We zijn aangemerkt als ‘doorstroomlocatie’ en in die zin zie ik ook geen verschil met de detailhandel. In een supermarkt is het drukker dan bij ons! Maar goed, als de regering denkt dat dit het beste is, leggen we ons daar uiteraard bij neer. In de hoop dat deze maatregelen helpen om het virus onder controle te krijgen.”

Online

Sowieso is er veel veranderd sinds maart. Activiteiten in de bieb kunnen bijna niet meer georganiseerd worden, daarom doen ze veel online. Anita: “Dat is trouwens een enorm succes, onze ‘digitale theaterzaal’ zit steeds vol bij de lezingen en presentaties die we organiseren. We merken dat veel mensen het fijn vinden dat er ook nog leuke dingen gebeuren in deze rare tijd.”

Ware run

Volgens Anita Ruder was er afgelopen week een ware run op boeken in de Kopgroep Bibliotheken. “Veel mensen hadden het uitgelekte nieuws over de sluiting gehoord en kwamen snel nog een stapeltje lenen. Dat geeft aan dat we in een grote behoefte voorzien. Als je verplicht thuis moet blijven is het fijn om te kunnen lezen.”

Meer informatie via: www.kopgroepbibliotheken.nl