‘Verkoop van vuurwerk verbieden geeft vrijbrief voor illegale handel’

Algemeen
Dit 'fop- en schertsvuurwerk' is straks misschien het enige legale vuurwerk dat te koop is voor wie 12 jaar of ouder is.
Dit 'fop- en schertsvuurwerk' is straks misschien het enige legale vuurwerk dat te koop is voor wie 12 jaar of ouder is. (Foto: Foto Dirk Karten/RM)

DEN HELDER - Ongeveer de helft van de ruim 650 legaal containers met vuurwerk die uit China onderweg zijn staat al in Nederland. Veilig klasse F2 vuurwerk dat netjes gekeurd is. Waar de vuurwerkverkopers al folders voor hebben laten drukken. En dan wordt er op dit moment nog door Den Haag gediscussieerd of de verkoop ervan door kan gaan? Sturen ze dan die 650 containers weer terug? “Ik begrijp de maatregelen van de regering, maar ik weet zeker dat dit de verkoop van illegaal vuurwerk in de hand werkt. Want Oud & Nieuw zonder vuurwerk? Dat gaat heel wat teweeg brengen”, zegt Bianca Pluimers van Gilkens Vuurwerk.

Gilkens verkoopt al jaren vuurwerk, evenals Vaarshop van Kalsbeek en Tuincentrum Den Helder. Sjoerd van Kalsbeek; “Ik vind het een dramatische beslissing van de regering die ik niet begrijp. Tuurlijk gaat het om de zorg, maar volgens mij is het meer een politiek spelletje. Het verbod op vuurwerk is al vaker aangekaart, maar ditmaal wordt de coronacrisis aangegrepen om de verkoop van vuurwerk te verbieden. En ik snap het probleem niet, want al het zware vuurwerk is al uit de handel genomen. Het gaat alleen om het siervuurwerk. Je kunt wel op je klompen aanvoelen dat dit een grote financiële strop is voor ons handelaren, want alles is al besteld. De folders en het drukwerk zijn klaar, de bunkerkeuring is achter de rug en alle certificeringen zijn afgerond.” Bianca Pluimers beaamt de financiële strop. “We waren al online met ons vuurwerk en merken nu al dat we veel minder bestellingen hebben.” Andrea Kwast van Tuincentrum Den Helder: “Het is sowieso een raar jaar, want bij ons zijn mensen al kerstinkopen aan het doen, om de drukte straks te vermijden. Ik vind de beslissing begrijpelijk, maar wij zijn ook bang dat het de verkoop van illegaal vuurwerk stimuleert. Er is in Den Helder al iemand opgepakt met illegaal vuurwerk. Niet voor niets worden al wekenlang de grenzen in Duitsland en België in de gaten te houden. Ik vind het wel sneu voor de mensen want het is toch een traditie. Ik hoop niet dat het voor altijd wordt afgeschaft.”

‘Ga voor verbetering’

Ook de vuurwerkbranche zelf geeft waarschuwingen af dat juist het verbieden van legaal vuurwerk, de toename van illegaal vuurwerk zal doen laten toenemen. Zo becijferen ‘De Vuurwerkvrouwen’, een bundeling van zakenvrouwen die al jaren vuurwerk verkopen, dat er anderhalf tot twee miljoen kilo illegaal vuurwerk ons land jaarlijks binnenkomt. Een hoeveelheid dat zal verdubbelen bij een algeheel verbod. Daarom is hun motto: ‘stop met verbieden, gaan voor verbetering’.

Deelverbod

Per 1 december aanstaande gaan de deelverboden voor knalvuurwerk, categorie F3 vuurwerk, vuurpijlen en singleshots in. Deze specifieke verboden moeten, volgens de cijfers van Veiligheid NL, voor een drastische vermindering van het aantal vuurwerkslachtoffers zorgen. De Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk geeft ook een tegengeluid. Ze pleit voor het geven van een realistisch overzicht van de ongevallen met vuurwerk. En eerlijke argumenten. Zo wordt verwezen naar het rapport Ongevallen met vuurwerk – Jaarwisseling 2019-2020 van VeiligheidNL waarin het naar verwachting gaat om 124 vuurwerkslachtoffers van ‘waarschijnlijk’ legaal vuurwerk. Met nadruk op ‘waarschijnlijk’. Want wie geeft toe dat hij een vinger mist door het afsteken van illegaal vuurwerk?

Handhaving

Volgens het rapport van VeiligheidNL wordt elf procent van de (1300 vorig jaar geregistreerde) vuurwerkslachtoffers in het ziekenhuis opgenomen. Wat dus gaat om dertien bedden in heel Nederland. Bij het argument ‘de overheid heeft door de coronacrisis minder handhaafcapaciteit tijdens de jaarwisseling’ moet worden opgeteld dat er niet gehandhaafd hoeft te worden op andere zaken. Zoals bij discotheken, dansfeesten, gemeentelijke vuurwerkshows en andere evenementen. Want die gaan al niet door. De branche vreest dat verbod nog meer in de hand werkt dat (jonge) mensen ervoor kiezen om niet thuis, in kleine kring oud en nieuw te vieren, maar juist op zoek gaan naar illegale bijeenkomsten.

Stil op oudejaarsavond?

Of de verkoop op het laatste moment niet door mag gaan, hangt nu af van wat de Tweede Kamer gaat beslissen. De branche draagt steekhoudende argumenten aan voor het laten doorgaan. Maar de burgemeesters van de Veiligheidsregio’s lieten in de media al doorsijpelen voor een verbod te zijn.

Houden we een traditie in stand of wordt het voortaan stil op oudejaarsavond? De tijd zal het leren...