Lotte eerste kinderburgemeester van Den Helder

Algemeen
Lotte Mollema is de eerste kinderburgemeester van Den Helder.
Lotte Mollema is de eerste kinderburgemeester van Den Helder. Foto: aangeleverd

DEN HELDER - Burgemeester Jeroen Nobel maakte dinsdagmiddag 3 november bekend dat Lotte Mollema de eerste kinderburgemeester van Den Helder is geworden. Dat deed hij tijdens een bijeenkomst in theater de Kampanje waar Lotte officieel werd gehuldigd.

Vijftien basisscholen in Den Helder en Julianadorp deden mee aan de zoektocht naar de kinderburgemeester. Elke school leverde een kandidaat voor de verkiezing. Uit die groep van vijftien hebben de leerlingen zelf Lotte tot winnaar gekozen. Lotte zit in groep 7 van de Thorbeckeschool.

De tienjarige Lotte deed naar eigen zeggen mee omdat: “Ik het leuk vind om dingen te regelen en omdat het mij heel cool leek. Ik had eigenlijk niet verwacht dat ik uitgekozen zou worden want er waren nog meer kinderen die ook heel goed waren.” In haar verkiezingsfilmpje maakte Lotte onder meer duidelijk dat iedereen in Den Helder moet kunnen sporten en spelen. Ze vraagt hierin ook aandacht voor afval en het milieu. En ze wil dat er op school aan meditatie kan worden gedaan. “Afval en milieu is gelukkig al veel onder de aandacht. Ik zou willen dat sporten en spelen ook voor iedereen mogelijk is en ja, meditatie vind ik heel belangrijk. Ik heb er zelf door heb leren ontspannen en wil dat graag delen met anderen”, zegt de jonge ingezetene van Den Helder die er maar wat graag woont. “Ik vind Den Helder heel leuk want mijn familie en vrienden wonen hier. Verder voetbal ik bij FC Den Helder en doe ik aan meditatie bij Boezt.”

Belangrijke stem

De gemeente wil graag alle kinderen in Den Helder een stem geven. Wethouder van jeugdzaken Peter de Vrij: “Met de functie van de kinderburgemeester laten we zien dat we dat heel belangrijk vinden. Via Lotte horen we nu hoe Den Helder een mooiere stad voor onze kinderen kan zijn.” Maar Lotte kan daarbij niet zonder hulp. Daarom bespreekt zij een paar keer per jaar met de andere veertien kinderen hoe ze haar plannen verder kunnen uitwerken. Daarnaast helpt Lotte burgemeester Jeroen Nobel en een aantal wethouders tijdens officiële gebeurtenissen, zoals de uitreiking van de jeugdlintjes. “Tot nu toe heb ik nog niets officieels gedaan, maar ik heb binnenkort wel een vergadering”, zegt Lotte.

Trots

Lotte Mollema mag nu voor een jaar kinderburgemeester van Den Helder zijn, daarna kiezen de schoolkinderen een opvolger. De gemeente kon door de coronabeperkingen niet alle schoolkinderen uitnodigen om aanwezig te zijn bij de officiële huldiging. Daarom werd de bijeenkomst live uitgezonden via www.denhelder.nl/kinderburgemeester. Volgens de kersverse kinderburgemeester zijn Lotte’s klasgenoten heel trots op de benoeming van hun medeleerling en ook Lotte’s ouders en zusje zijn apetrots. Op de vraag wat ze zelf later graag zou willen worden antwoordt ze: “Het lijkt me best leuk om in de politiek te gaan en misschien word ik ook wel burgemeester.”


Burgmeester Jeroen Mollema met zijn 'rechterhand' Lotte.