Nieuwssite Maritiem Den Helder operationeel

Algemeen
Paul Schaap
Paul Schaap Foto: Tiny Schaap

DEN HELDER - “Mijn interesse voor de maritieme sector is waarschijnlijk al ontstaan doordat ik in mijn jeugd tijdens de schoolvakanties samen met mijn vader en met mijn grootvader die in Rotterdam woonde, veel door de havens zwierf en mij verbaasde over het scala aan verschillende vaartuigen dat daar werd ingezet.” Aan het woord is Paul Schaap, initiatiefnemer van de nieuwssite Maritiem Den Helder, die hij onlangs lanceerde.

Maritiem journalist Paul Schaap (70), is al bijna veertig jaar in deze sector actief. Geboren en getogen in Wageningen is hij op zijn negentiende jaar als beroepsmilitair bij de Koninklijke Marine gaan werken en daardoor in Den Helder terechtgekomen. “Dat werk heb ik elf jaar met veel plezier gedaan en in die periode meer dan 30 landen mogen bezoeken. Voor mij gold echt join the navy, see the world. Vanaf 1980 heb ik in continudienst nog 21 jaar op de Hoge Flux Reactor in Petten gewerkt. Daarnaast ben ik in 1983 gaan schrijven voor maritieme vakbladen. Voordeel hierbij was dat ik in mijn marinetijd de enorme opkomst van de offshore-industrie op de Noordzee heb mogen meemaken. Ik ben mij daarin gaan verdiepen, met als gevolg dat ik als journalist steeds meer aanvragen kreeg om over de ontwikkelingen in die sector te schrijven. Dit had tot gevolg dat offshorebedrijven en zelfs oliemaatschappijen mij vroegen of ik voor hen ook de public relations wilde gaan doen. Dit was voor mij reden om in 1988 samen met mijn echtgenote maritiem persbureau PAS Publicaties op te richten. (PAS staat voor Paul Alexander Schaap,red.). Dit werk heb ik eerst jarenlang naast mijn werk op de kernreactor gedaan. Vanaf 2001, toen ik daar mijn baan verloor, ging ik mij volledig op het schrijven van artikelen en pr-werk richten. En gelukkig met veel succes. Met als hoogtepunt het schrijven van een flinke serie prachtige jubileumboeken over de offshore- en de scheepvaartsector.”

Teleurstelling

Om de maritieme activiteiten die in en rond de havens van Den Helder als ook elders in de wereld vanuit deze havenstad worden ontplooid zo breed mogelijk uit te dragen, besloot Schaap de nieuwssite Maritiem Den Helder in woord en beeld op stapel te zetten. De site is eigenlijk een voortzetting van de zeer succesvolle nieuwssite die hij jarenlang bijhield voor toen nog het Gemeentelijk Havenbedrijf Den Helder. Na de verzelfstandiging tot Port of Den Helder is deze veel bekeken nieuwssite in mei 2014 tot teleurstelling van velen stopgezet. “Na de verzelfstandiging van het Gemeentelijk Havenbedrijf Den Helder tot Port of Den Helder kwam daar een nieuwe directeur zonder enige kennis van de scheepvaart- en offshoresector. Hij vond die nieuwssite totaal niet interessant ondanks de meer dan een half miljoen vaste bezoekers. De zaak werd stopgezet, waardoor Den Helder een geweldig pr-kanaal verloor. Dit tot mijn grote teleurstelling en ook van vele anderen. Omdat er vanuit zowel de scheepvaartsector als offshore-industrie nog steeds naar wordt gevraagd, besloot ik deze nieuwssite nieuw leven in te blazen.” Niet zonder trots vervolgt Schaap: “Hij is sinds begin november operationeel en er zijn inmiddels over de maanden september, oktober en november al zo’n 50 nieuwsberichten op geplaatst. De site wordt met name bekeken door professionals uit de scheepvaart- en offshoresector en door mensen die geïnteresseerd zijn in het reilen zeilen in maritiem Den Helder. Van beide kanten heb ik al een reeks positieve reacties mogen ontvangen.”

Behoefte

De behoefte aan een maritieme nieuwssite leefde volgens Schaap al langer. “Gezien mijn bekendheid in de offshoresector werd ik min of meer als de reizende ambassadeur van offshore Den Helder gezien. Ik moest dan ook regelmatig uitleggen waarom de berichtgeving uit Den Helder ter ziele was gegaan. Ook werd ik nog wel eens geplaagd of er überhaupt nog wel eens iets in Den Helder gebeurde. Daar kon ik slecht tegen omdat ik het Helderse offshorebedrijfsleven hoog had zitten. Nog steeds trouwens. Ik raakte er steeds meer van overtuigd dat er iets moest gebeuren. De afgelopen stillere coronamaanden gebruikte ik om na te denken hoe ik dit zo professioneel mogelijk zou moeten aanpakken.”

Professioneel

De site www.maritiemdenhelder.eu bevat korte nieuwsberichten, aangekleed met mooie foto’s. “Op termijn wordt de site uitgebreid met een overzicht van schepen die vanuit Den Helder opereren, een alfabetisch overzicht van lokale scheepvaart- en offshorebedrijven en met artikelen die over maritieme activiteiten de in en rond de stad zijn verschenen. De benodigde informatie komt deels uit mijn offshore-archief en deels vanuit mijn grote relatienetwerk en door research.” Gezien de professionele opzet van de site is dit voor Paul Schaap naar eigen zeggen geen hobby meer te noemen. “ Het bezorgt mij wel veel plezier en energie. Het nieuwsgedeelte van de nieuwe site is nu volledig operationeel. Gewerkt wordt nog aan een overzicht van bedrijven, schepen en artikelen. Dit betekent dat ik de komende maanden nog wel dagelijks een uur of vijf met de opzet bezig ben. Na de jaarwisseling hoop ik dit tot de helft te kunnen terugbrengen. Daarnaast moet ik nog op zoek naar sponsors voor de site.”

Naast zijn werkzaamheden voor www.maritiemdenhelder.eu vindt de auteur toch nog tijd voor overige hobby’s. “Ik ben vanaf 1991 samen met vele anderen in opdracht van de Gemeente Den Helder nauw betrokken met het opzetten van een Nautisch Kwartier met museumhaven op het Willemsoordcomplex. Naast het werven van museale schepen, vrijwilligers en fondsen houd ik mij vooral bezig met het geven van rondleidingen en presentaties en het uitvoeren van hieraan gerelateerde pr-werkzaamheden. Verder zit ik in een viertal besturen van diverse stichtingen die nautisch erfgoed in stand houden.” Glimlacht: “O ja, en verder lees en wandel ik ook nog graag.”

Nieuws over activiteiten in en rond de havens van Den Helder is te vinden op www.maritiemdenhelder.eu.