Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De waterleiding van Den Helder, de op één na oudste van Nederland, bestaat komende zomer 165 jaar. Geen reden voor een jubileumfeest, dat werd overigens bij het 100 jaar bestaan in 1956 al uitgebreid gevierd. 

Wel komen in het eerste uur van LOS Nostalgia een aantal historici aan het woord over de komst van de waterleiding en de bouw van watertorens. Hiertoe zijn een auteur van een boek over watertorens en een bestuurslid van de ‘stichting watertorens’ benaderd, waarbij uiteraard ook de Helderse waterleiding ter sprake zal komen. Voordien kende Den Helder een ‘waterboer’, een kleine zelfstandige, die drinkwater uit het duingebied van Huisduinen betrok en het met paard en wagen in de stad uitventte. Op 30 mei 1905 nam de gemeenteraad het ‘Plan Scholte’ aan dat de bouw van een watertoren en het installeren van twee nieuwe pompen met ketel, het maken van een waterkelder en een machinegebouw ter vervanging van het pompstation op Huisduinen behelsde. 

Daarnaast diende het gehele waterleidingnet te worden gemoderniseerd. Aan de uit 1907 stammende watertoren werden nadien diverse verstevigingen aangebracht en greep men een restauratie van het 39 meter hoge bouwwerk aan om de capaciteit van het reservoir te vergroten. De betonnen mantel, eind jaren vijftig aangebracht, is geruime tijd geleden verwijderd waardoor de toren weer min of meer in oorspronkelijke staat is teruggebracht. In het tweede uur een interview met de schilderes Els van Exter. Op veertienjarige leeftijd kreeg ze al verschillende schildersopdrachten. 

Zij maakte goed gelijkende portretten, soms aan de hand van foto’s van overledenen, maar ook van vrienden en kennissen. Verder een gesprek met Hans Scheld, samen met Lex Hakker de samenstellers van een Helders weekblaadje ‘Matchbox’. Beide ULO scholieren uit 1965 stelden hierin hun persoonlijke interesse te kijk voor een ieder die dat wilde lezen. 

In het derde uur onder andere een muzikaal portret van de beatband Gerry and the Pacemakers, gedurende de jaren zestig goed voor drie Engelse no.1 hits, waaronder de wereldwijd bekende ‘You’ll never walk alone’. Deze week overleed de voorman Gerry Marsden op 78-jarige leeftijd.

Uitzending: zondag 10 januari van 12.05 tot 15.00 uur.