Het coronavaccin: vijf veelgestelde vragen

Algemeen
Vijf veelgestelde vragen over het coronavaccin.
Vijf veelgestelde vragen over het coronavaccin. (Foto: Pixabay/kfuhlert)

REGIO - Het is zover: het coronavaccin is er. Op 15 januari worden de eerste mensen in de regio Kennemerland gevaccineerd. Wat moet je weten over dit veelbesproken vaccin? We zetten een vijftal veelgestelde vragen (met antwoorden) voor je op een rij.

Volgens het vaccinatieplan, dat minister Hugo de Jonge maandag 4 januari presenteerde in een kamerbrief, moet iedereen in september gevaccineerd zijn.

Bereid jezelf goed voor en lees nog even deze vijf veelgestelde vragen, voor je daadwerkelijk een prik gaat halen.

1. Coronavaccin: hoe veilig is het?

Maak jij je zorgen over hoe veilig het vaccin is? Onnodig, volgens de Rijksoverheid, die aangeeft dat er strenge eisen aan de veiligheid van een vaccin worden gesteld door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Sterker nog: bij twijfel hierover komt een vaccin ons niet land niet eens in.

2. Welke bijwerkingen heeft het coronavaccin?

De kans op noemenswaardige bijwerkingen is heel klein, zo weet de Rijksoverheid nadat het vaccin getest werd op tienduizenden proefpersonen. Het kan wel zo zijn dat je een paar dagen last van spierpijn of koorts ondervindt nadat je geprikt bent, maar dat geldt ook voor andere vaccinaties.

3. Wanneer ben ik aan de beurt voor vaccinatie?

In de eerste werkweek van januari is in Nederland gestart met het vaccineren. Elke gevaccineerde krijgt twee prikken (hier zit ongeveer een maand tussen). De eerste vaccins zijn gereserveerd voor medewerkers van verpleeghuizen, zorgpersoneel uit de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO. Ook medewerkers uit de acutezorgsector krijgen als eerst een vaccinatie.

Na deze groep zijn het onder andere bewoners van verpleeghuizen, mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie en thuiswonenden van 60-75 jaar die gevaccineerd worden. Zie de afbeelding bij dit artikel voor het complete schema.

4. Waarom is het coronavaccin er eigenlijk zo snel?

Normaal gesproken duurt het soms wel jaren voordat een vaccin is goedgekeurd in Nederland. Hoe kan het dan dat de coronavaccins in een paar maanden ontwikkeld zijn? Een terechte vraag, maar ook hier hoeven we ons volgens het CBG geen zorgen over te maken. “Ten eerste wisten onderzoekers al het een en ander over vergelijkbare virussen. Het wiel hoefde dus niet opnieuw te worden uitgevonden. Daarbij was er meer testcapaciteit omdat er een wereldwijd belang mee gemoeid is. Ook werd er in het geval van het coronavaccin eerder beoordeeld dan normaal (door het vaccin eerst op een kleine groep te testen, en pas daarna op grotere groepen).” Overigens benadrukt het CBG dat er tijdens het onderzoek geen stappen zijn overgeslagen.

5. Hoe zeker is het dat ik na vaccinatie geen corona meer krijg?

Het coronavaccin zorgt dat je niet (of minder) besmet raakt met het coronavirus. Het vaccin van BioNTech/Pfizer verlaagt de kans op besmetting met 95 procent. Andere vaccins zouden de kans op een coronabesmetting met zo’n 90 procent verkleinen.

Kijk voor alle veelgestelde vragen over het coronavaccin op Rijksoverheid.nl en Cbg-meb.nl.

Wie is wanneer aan de beurt voor het coronavaccin?