Helderse Mirre verzamelt kerstbomen voor School at Sea

Algemeen
Opgehaalde kerstbomen doen ook weer een duit in het zakje.
Opgehaalde kerstbomen doen ook weer een duit in het zakje. (Foto: aangeleverd)

JULIANADORP - “Ik ben Mirre van Halen en ik ben 14 jaar! Ik ben tot en met 9 januari druk met het verzamelen van kerstbomen. Hiermee hoop ik, naast het bedrag dat de gemeente Den Helder geeft voor de actie ‘Sleep je groen’, geld in te zamelen voor mijn project. Ik ben namelijk bezig om geld te verzamelen om in oktober mee te kunnen met School at Sea. School at Sea is een organisatie die kinderen meeneemt op een groot zeilschip voor zesenhalve maand naar de andere kant van de wereld, terwijl je je schoolwerk doet!”

‘Het lijkt me heel tof om huiswerk en zeilen te combineren!’

Naar aanleiding van dit berichtje dat Mirre naar de redactie van het Helders Nieuwsblad stuurde, een gesprekje met de in Julianadorp woonachtige leerling van het aldaar gevestigde Junior College, waar ze havo 3 doorloopt. Mirre woont met veel plezier in Julianadorp samen met haar moeder, haar stiefvader Wiebe en haar twee zusjes Janne (4) en Nieke (3). Haar vader overleed een aantal jaren geleden. Op de vraag hoe School at Sea op Mirre’s pad kwam antwoordt ze: “Wiebe heeft mij deze tip gegeven. Hij was commandant van de Urania: een opleidingszeilschip van de Marine. We zijn met ons gezin veel op zeilvakantie geweest, vanaf dat ik een jaar oud was. Ik heb mijn zeildiploma (CWO) gehaald in de Optimist (de zeilboot om in te leren zeilen, red.) dus het plan om op een zeilboot aan mijn schoolwerk te werken in plaats van in een leslokaal, lijkt mij super tof.”

Leerzaam

Ondanks het feit dat Mirre aangeeft het soms moeilijk te vinden om met nieuwe situaties om te gaan, wil ze dolgraag mee aan boord op het Tall Ship Thalassa, dat hopelijk zes maanden lang haar thuis wordt. “Ik vind het leuk om nieuwe landen en culturen te leren kennen. Ook het idee om met andere kinderen op een boot te zitten vind ik echt tof. Samen als groep de boot varen en opdrachten en excursies doen in andere landen lijkt mij leuk en leerzaam. Ik vind het soms op mijn school en in een leslokaal leren saai, dus dit mooie kans zijn om school te volgen en te leren tijdens dingen die ik echt leuk vind.” Voor zover Mirre weet is ze de enige van het Junior College die deze uitdaging aan wil gaan. “Wel weet ik dat twee jaar geleden een ander meisje Den Helder mee is geweest.”

Aanbeveling

Hoe graag Mirre ook aan boord van de Thalassa wil stappen, zeker is haar deelname niet. “Nee, hiervoor moet ik nog een selectieweekend doorstaan, moet ik het geld verzamelen, moet ik een goed rapport hebben en over zijn naar havo4. De school moet ook mee werken en dat wil Scholen aan Zee gelukkig, en je mentor moet een aanbeveling schrijven. Mochten er te veel kandidaten zijn vindt uiteindelijk een loting plaats. Dat is gelukkig zelden gebeurd. Er kunnen 35 leerlingen mee, er gaan vijf docenten mee en een aantal vaste bemanningsleden.”

Fondsenwerftraining

Voor de trip met het Tall Ship dat Mirre naar bestemmingen als Tenerife, Nederlands Antillen, Panama, Cuba, Bermuda en de Azoren brengt is het lieve sommetje van €25.000,00 benodigd. Mirre: “Het is de bedoeling dat ik dit geld zelf bij elkaar verzamel. Ouders kunnen ook wel iets bijdragen, maar ze mogen het bedrag niet voor jou betalen. Nu doe ik de kerstbomenactie, maar ik heb ook een fondsenwerftraining gedaan, waardoor ik nu bedrijven kan gaan benaderen met de vraag om mij te sponsoren. Dit kan dan met een tegenprestatie. De informatie hierover staat op mijn website www.mirrevanhalen.nl.”

Rommelmarkten

Naast het ophalen van kerstbomen onderneemt Mirre al langere tijd diverse acties om haar zeildroom uit te laten komen. “Ik heb op diverse rommelmarkten gestaan. Hiervoor heb ik veel spullen van andere mensen gekregen. Ook heb ik bollen gepeld, en vorig jaar ook al kerstbomen versleept. Ik ga mij nu richten op bedrijven en vanaf Koningsdag ga ik weer actief op de markt staan. Hopelijk is de coronapandemie dan op z’n retour en mag er weer iets meer. Corona is sowieso lastig om bedrijven te enthousiasmeren, want niet elk bedrijf wil nu sponsoren. Denk bijvoorbeeld aan restaurants.”

Architect

Het mag duidelijk zijn dat Mirre er alles aan doet om in oktober te kunnen gaan zeilen. Iets dat door haar achterban van harte wordt aangemoedigd. “Het zal in ieder geval lekker rustig zijn thuis, haha! Nee hoor, ze zouden het heel tof voor mij vinden en een groot avontuur. Stiekem zouden mijn moeder en Wiebe jaloers zijn. Zeker omdat ik dan als eerste van het gezin, zeilend de oceaan over ga!”

Er moet natuurlijk aan boord van de Thalassa wel geleerd worden, want het is niet alleen pleasure. Na het behalen van de havo denkt Mirre erover om de hbo-opleiding Bouwkunde te gaan doen. “Dat is misschien niet echt nautisch, maar van de opleiding scheepsbouwkunde weet ik nog te weinig. Dat ga ik nog onderzoeken. Maritieme bouwkunde lijkt me wel wat om dan bijvoorbeeld architect van schepen te kunnen worden. Maar ik vind het op mijn leeftijd best lastig om nu al te zeggen wat ik echt wil gaan doen. Voorlopig ga ik nog flink met m’n andere hobby surfen aan de gang en wil uiteindelijk mijn eigen windsurfset hebben.”

Kijk voor meer informatie over Mirre’s droom op de reeds genoemde website: www.mirrevanhalen.nl

Mirre wil dolgraag aan boord van de Thalassa.