Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Henk en Connie Kooyman bij het in aanbouw zijnde nieuwbouw
Aan de Vismarkt
Henk en Connie Kooyman bij het in aanbouw zijnde nieuwbouw Aan de Vismarkt (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - ‘Hij sjouwde van kroegie tot kroegie’. Menigeen kan zich in 1974 ‘De Heilsoldaat’ van zanger Marc Winter herinneren, waarbij de heilsoldaat in het soms duistere horecagebeuren het lijfblad ‘Strijdkreet’ aanbood. Sinds kort verschijnt ‘Strijdkreet’ na 130 jaar niet langer als papieren uitgave.

Maar nog zeker van toepassing is het gebouw van het Leger des Heils aan de Vismarkt, dat met de vorige vestiging aan de Spoorgracht een bewogen geschiedenis heeft. Weinigen zijn op de hoogte dat met de komst van het Leger des Heils naar Den Helder 130 jaar geleden onze havenstad tot één van de eerste vestigingen van in Nederland behoort. Niet toevallig, want afgezien van de ingrijpende armoede in talrijke gezinnen, wat overigens ook elders voorkwam, viel het de landelijke leiding op dat veel zeelui de tal van ‘huizen van ontucht’ (prostitutie) hadden ontdekt en in Den Helder met zijn groot aantal kroegen sprake was van overdadig drankmisbruik.

Rond de jaren 1890-1891 leefden veel gezinnen in diepe armoede, verschillende hokken werden bewoond door soms twaalf tot dertien personen, huisvaders waren amper in staat hun gezin te onderhouden, kinderen gingen vaak met lege maag naar bed en ouderen moesten maar zien rond te komen van een luttel bedrag. Voor deze behoeftige burgers verrichtte het Leger des Heils dankbaar werk onder meer door de traditionele kerstvieringen. In januari 1981 vond in Den Helder de viering van het 90-jarig bestaan plaats. Afgelopen maandag is contact opgenomen met Henk en Connie Kooyman, het echtpaar dat gedurende de eerste helft van de jaren tachtig hier de leiding had en bij de verhuizing van de Spoorgracht naar de Vismarkt, in januari 1983, zeer betrokken was. Tevens is contact gezocht met Jan Kikkert, secretaris van de Helderse Vereniging voor Sociale Geschiedenis, die in navolging van zijn ouders de recentere ontwikkelingen van het Leger des Heils van nabij heeft meegemaakt.

In het tweede uur een telefoongesprek met Cornelis Halenbeek die aanvankelijk autorijschool Van Galen exploiteerde. In november 1964 adverteerde hij met de stunt tien rijlessen voor slechts ƒ 65,00. De rijlessen werden gegeven in een Fiat 1100. Zijn vrouw had een kapsalon in de Bierstraat. Hier bleef het niet bij want aan de Spuistraat 9 openden Cornelis Halenbeek en Leen Starrenburg in december 1971 de Cash and Carry ‘Het Spui’. Men kon er terecht voor tapijten en grammofoonplaten. Vroeger was dit pand een gedeelte van de showroom van garage Dienaar.

Ook zijn gesprekken vastgelegd over het Rode Kruisgebouw aan de Bankastraat dat begin jaren vijftig op een braakliggend terrein aan de Bankastraat tot stand kwam. Links van de ingang kwamen het theorielokaal en de bestuurskamer dat tevens als leslokaal diende. Verder kwam er een garage voor een invalide- of ambulancewagen. Aan de achterzijde kwam het rampendepot, hier werden allerlei onvoorzien te gebruiken goederen opgeslagen.

Uitzending: zondag 17 januari van 12.05 tot 15.00 uur.