Jonge Helderse verpleegkundige haalt veel voldoening uit haar werk

Algemeen
Demi aan het werk bij De Groene Vecht.
Demi aan het werk bij De Groene Vecht. (Foto: aangeleverd, bewerking Martin Kooy)

DEN HELDER - Demi Tesselaar is 24 jaar oud en groeide op in Huisduinen bij haar ouders op de boerderij Tesselaar. Zes jaar geleden volgde ze de opleiding medewerker maatschappelijke zorg. “Via deze opleiding ben ik terecht gekomen bij Zorggroep Tellus als stagiaire. Na deze opleiding wilde ik graag verder leren en ben ik als leerling verzorging IG bij Zorggroep Tellus gaan werken.”

‘Ik kan wel zeggen dat de zorg mijn roeping is’

Ze werkt er nog steeds én met veel plezier. “Ik haal veel voldoening uit mijn werk en heb fijne collega’s waarmee ik samenwerk. De dagen vliegen voorbij en elke dag is anders. Er staat steeds weer een nieuwe uitdaging op je te wachten. Ook ben ik heel blij dat ik mezelf binnen Zorggroep Tellus door kan blijven ontwikkelen. Ik merkte namelijk dat ik graag nog meer wilde leren en mezelf als verpleegkundige naar een hoger niveau wil tillen. Daarom ben ik in 2019 begonnen met de opleiding BBL verpleegkundige bij Zorggroep Tellus. Deze opleiding rond ik dit jaar in juni af. Ik wil nóg meer ervaring opdoen binnen de zorg, zodat ik over een aantal jaar een specialisatie heb, die me past en ik die erg leuk vind.”

Zorgboerderij

Maar er is meer waarom de zorg Demi past als een jas want zo zegt ze: “Je krijgt er veel dankbaarheid voor terug. In de zorg kun je echt een verschil maken in iemands leven.” Met de grote druk waar de zorg momenteel onder gebukt gaat, zijn juist deze handen aan het bed geen overbodige luxe. En dat terwijl werken in de zorg bij Demi op zeer jonge leeftijd niet bovenaan haar lijstje stond. “Nee, niet echt. Ik wist gewoon nog niet wat ik precies wilde gaan doen. Maar ongeveer tien jaar geleden zijn mijn ouders en oudere broer een Zorgboerderij begonnen (Zorgboerderij Tesselaar, red.). Ik dacht dat het misschien wel leuk én handig zou zijn als ik ook in de zorg ging werken. Daarom ben ik destijds begonnen met de opleiding tot medewerker maatschappelijke zorg. Tijdens deze opleiding kwam ik er al snel achter dat de ouderenzorg mij erg trok. Vooral de medische kant en het verpleegkundig handelen vond ik erg leuk! Vanuit hier ben ik ook door gaan leren en weet ik zeker dat ik in de zorg wil blijven werken.”

Zorgbehoefte

Inmiddels beschikt Demi over acht jaar ervaring in het werken in de zorg, waarvan ze zes jaar werkzaam is bij Zorggroep Tellus, locatie De Groene Vecht in Den Helder. De Groene Vecht is een verzorgingshuis voor oudere zorgvragers met zowel psychisch als somatisch zorgbehoefte. Deze zorgvragers verblijven in De Groene Vecht voor persoonlijke verpleging, verzorging, begeleiding en behandeling van diverse zorgproblematiek. Het mag geen verrassing zijn dat ook De Groene Vecht niet coronavrij is gebleven. Demi: “In de eerste coronagolf kwamen wij er als organisatie goed vanaf. Maar met de tweede golf zijn ook wij getroffen. Begin december hadden wij een corona-uitbraak in De Groene Vecht. Toen werd een aantal van onze bewoners positief getest. Ook enkele medewerkers werden positief getest.”

Heftig

Demi ervoer die periode als best heftig. “Het bracht veel hectiek en onzekerheid met zich mee vanuit bewoners, familie en collega’s, wat heel begrijpelijk is. Het komt ineens heel dichtbij, al waren we wel al goed voorbereid. Het komt toch als een bom binnen. Vooral de eerste dagen moesten we grip zien te krijgen op de situatie. Om een nulmeting te realiseren heb ik samen met mijn collega alle bewoners getest, zodat we wisten om hoeveel besmette bewoners het ging. Als team moet je al goed samenwerken in de zorg, maar vooral in deze tijd was het van groot belang om op elkaar terug te kunnen vallen.” Demi vertelt dat de positief geteste personen het virus allemaal anders hebben ervaren en meegemaakt. “We hebben een aantal bewoners gehad die nauwelijks klachten van Covid-19 hebben ondervonden. Maar toch was er ook een aantal bewoners die erg ziek zijn geweest. Dan zie je wat corona met de bewoners doet, en dat gaat echt aan je hart. Gelukkig hadden wij als team snel de grip terug op de situatie en hebben we ervoor gezorgd dat binnen vijf weken De Groene vecht weer vrij was van corona. Ik hoop dat wij dit niet nog een keer hoeven mee te maken, maar ben wel trots op ons team en hoe we het met z’n allen gedaan hebben.”

Vaccinatie

Net als vele anderen met ons ervaart ook Demi Tesselaar de nodige negativiteit met betrekking tot het virus. “Ja iedereen heeft z’n eigen denkwijze erover. Maar ik moet zeggen als je dit van dichtbij meemaakt, dat je echt wel schrikt. Dit is wel iets serieus waar we als hele wereld mee te maken hebben. Als iedereen zich goed aan de regels houdt, hoop ik dat we over een tijdje weer normaal kunnen leven. Daarom vind ik vaccinatie belangrijk. We willen namelijk allemaal dat deze rotperiode voorbijgaat en dat iedereen het normale leven weer kan oppakken. Door het vaccineren kan dit wel weer mogelijk worden. En natuurlijk was ik in het begin ook onzeker over wel of niet vaccineren. Er was nog zoveel onduidelijkheid, vooral omdat het allemaal nieuw is en we op lange termijn niet weten wat het vaccin gaat doen. Maar door er veel over te lezen en me erin te verdiepen, ben ik ervan overtuigd geraakt om mezelf te laten vaccineren. Ik hoop dat er nog meer mensen zijn die dit ook gaan doen.”

Reflecteren

We weten allemaal dat het werken in de zorg geen sinecure is, zeker niet in deze barre tijden met een allesoverheersende pandemie. Hoe gaat de op zichzelf wonende Demi daar mee om? “Vooral op de drukke werkdagen tijdens de corona-uitbraak moest ik de dag voor mezelf even goed reflecteren. Omdat je zoveel meemaakt zit je hoofd ook vol, dit moest ik af en toe wel even kwijt. Gelukkig kon ik dan mijn verhaal kwijt bij mijn broer of ouders. Ik hoop dat we door middel van vaccinatie deze tijd straks achter ons kunnen laten. Maar voorlopig zitten we weer aan een nieuwe periode van lockdown vast. Ik zou iedereen willen meegeven om er vooral in deze tijd voor elkaar te zijn. We moeten het uiteindelijk met z’n allen doen. Én ik hoop ondanks de corona dat mensen nog steeds voor de zorg kiezen, het is namelijk een heel mooi beroep waar je veel waardering voor terug krijgt. Voor mezelf kan ik wel zeggen dat de zorg mijn roeping is.”