Buurtgezinnen gestart in Den Helder

Algemeen
Overbelaste gezinnen kunnen een beroep doen op Buurtgezinnen
Overbelaste gezinnen kunnen een beroep doen op Buurtgezinnen Stockfoto

DEN HELDER - Gezinnen in de gemeente Den Helder die overbelast zijn kunnen sinds kort een beroep doen op Buurtgezinnen. De gemeente Den Helder is hiervoor een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Buurtgezinnen.

Buurtgezinnen is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Hoe werkt het? Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig.

Inhoud

Vraaggezin en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de inhoud van de ondersteuning. De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit het brengen van de kinderen naar zwemles of sport, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen, of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook: meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of er samen op uitgaan met beide gezinnen. Maatwerk dus!

Steun en toeverlaat

Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen. Welke ondersteuning een steungezin biedt en hoeveel tijd het gezin erin steekt, is afhankelijk van de gemaakte afspraken. De ondersteuning kan ook veranderen in de loop van de tijd.

Oproep

Buurtgezinnen is in Den Helder op zoek naar ouders met kinderen, grootouders en stellen zonder kinderen (maar met opvoedervaring) die op vrijwillige basis iets willen betekenen voor een gezin in de buurt dat het moeilijk heeft. Buurtgezinnen helpt als het tegen zit in gezinnen Oprichter Leontine Bibo: “Soms zit het flink tegen in gezinnen. Problemen stapelen zich op en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren en de emmer loopt over. En dan lukt het ouders niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Deze gezinnen hebben hulp nodig, liefst alledaagse praktisch hulp van familie en vrienden. Maar wat als je familie of vrienden ver weg wonen of als zij jouw problemen er niet bij kunnen hebben? Buurtgezinnen is er voor deze gezinnen. Bij Buurtgezinnen willen we toe naar een samenleving, waarin we ons weer meer om elkaars kinderen bekommeren. Opvoeden is niet gemakkelijk. Als we elkaar daarbij helpen, kunnen we er samen voor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin.”

Fantastisch initiatief

Corinne Veldman- Louter is in de gemeente Den Helder coördinator voor Buurtgezinnen: “Het vragen van hulp of het hebben van een steunend netwerk is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Buurtgezinnen is daarom een fantastisch initiatief wat heel laagdrempelig, met een beetje aandacht een groot verschil kan maken. Zonder hulpverlenende instanties of andere maatregelen, maar met de bestaande kracht uit de buurt waarin kinderen spelen en naar school gaan. Opvoeden doen we samen!”

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op www.buurtgezinnen.nl. Buurtgezinnen in Den Helder is ook te volgen op Facebook: https://www.facebook.com/Buurtgezinnen.in.Den.Helder of Instagram: https://www.instagram.com/buurtgezinnen_den_helder