Helderse Historische Vereniging springlevend!

Algemeen
Gezicht op het Koningsplein, de Prins Hendriklaan en verderop de Koningstraat, gezien vanuit de Postbrug.
Gezicht op het Koningsplein, de Prins Hendriklaan en verderop de Koningstraat, gezien vanuit de Postbrug. (Foto: HHV)

DEN HELDER - Aan de Facebookpagina’s ‘Je bent Jutter als’ en ‘Je bent echt Jutter als’, is dagelijks af te lezen hoe de historie van Den Helder leeft bij de bezoekers. Ook het radioprogramma LOS Nostalgia doet het uitstekend om maar te zwijgen over de input van de Helderse Historische Vereniging (HHV). Deze springlevende vereniging met rond de 800 leden doet er alles aan om de historie van Den Helder iin al zijn facetten te bewaren en uit te dragen.

‘We willen de historie van Den Helder in al zijn facetten uitdragen’

HHV’s voorzitter Frans van de Wetering: “Misschien heeft de voorliefde van de Jutters voor de historie van Den Helder te maken met de vernieuwing die onze stad de laatste jaren ondergaat. Dit overigens ten goede hoor”, stelt hij. “Maar het is best mogelijk dat mensen daardoor iets hebben van: ‘het ziet er allemaal even mooi uit, maar hoe was het nou vroeger?’.” En dan niet zonder trots: “Ja, en daar kunnen wij een echt iets aan bijdragen, als je weet dat onze vereniging over zo’n slordige 70.000 foto’s uit vroeger tijden beschikt.”

Oprichting HHV

Op initiatief van Wim Stoll (gemeenteambtenaar) en Louis van Loo (directeur schouwburg) kwamen op 16 mei 1988 vijf Jutters bij elkaar om de activiteiten met betrekking tot de Helderse geschiedenis te bundelen. Het gevolg was dat een vergadering werd belegd op 27 juni 1988 in ‘De Boeg’ (de oude meisjesschool, nu in gebruik door Woningstichting, red.). Hier kwamen 49 Heldersen op af, met als gevolg de oprichting op 1 juli 1988 van de Helderse Historische Vereniging. Binnen vier jaar had men 700 leden. Voor zover bekend zijn de oprichters: Wim Stoll, Louis van Loo, Arie Vlam, Wim Kalkman en Co Zegel.

School 7

Het archief is heden ten dage ondergebracht in een gedeelte van School 7, waar de HHV tevens haar ‘werk’ doet en bijeenkomsten c.q. lezingen organiseert. “De coronapandemie even buiten beschouwing gelaten uiteraard”, glimlacht Van de Wetering terwijl hij vervolgt met: “Als je weet dat we voorheen waren gehuisvest op een zolder in het gemeentehuis, dan is deze locatie geweldig natuurlijk. We waren destijds volledig afgesloten van de buitenwereld en hebben in School 7 natuurlijk veel meer mogelijkheden tot contact met de buitenwereld. Want dáár gaat het ons om: zoveel mogelijk mensen meenemen terug in de tijd.”

Levend verleden

Een lidmaatschap van de HHV kost 25 euro per jaar en daarvoor ontvangt men onder meer elk kwartaal een nieuwe editie van het magazine ‘Levend verleden’. Van de Wetering: “Dit magazine is een van de boegbeelden van onze vereniging. De redactie bestaat uit vier man en uit mensen die content aanleveren. Het magazine bevat diverse uiteenlopende verhalen en foto’s met aan het eind van het boekwerk altijd een artikel dat historische voorvallen beschrijft met een knipoog naar het heden. Verder krijgen onze leden korting bij aankoop van de boeken die wij in de markt zetten. Zo bracht Jan T. Bremer drie jaar geleden het boek ‘Uit beeld’ uit en verscheen van Rens Schendelaar onlangs het boek ‘Den Helder op 53° Noorderbreedte’. Graag willen wij onze leden ook betrekken bij het schrijven van historische stukjes om zo een bijdrage te leveren aan onze vereniging.”

Husidina

Voor de coronapandemie uitbrak, verzorgden de leden van de HHV tweemaal per maand een lezing. “Die houden we in Zaal 7 van School 7 en ik kan je vertellen dat de zaal tot nog toe altijd stampvol zat. Het verleden leeft bijzonder en met name de mensen die zich herkennen in de verhalen zijn dankbare bezoekers”, aldus Van de Wetering. “Wij doen er dan ook alles aan om een zo boeiend mogelijke lezing samen te stellen. Wij gaan zelfs een stap verder, want we houden niet op bij de 19e eeuw. Wij kijken ook naar 500 jaar geleden. Zo kom je er bijvoorbeeld achter hoe Huisduinen is ontstaan. Historicus en erelid van onze vereniging Jan T. Bremer heeft daar onder meer het boek ‘Husidina’ over geschreven. Via het ontstaan van Huisduinen kom je te weten hoe het dorp Helder langs het Marsdiep gepositioneerd was; op een zeer strategische plek ter bevoorrading van grote koopvaardijschepen en Walvisvaarders. De koopvaardijschepen vertrokken daar richting Amsterdam via - toen nog - de Zuiderzee om handel te drijven. Op die Walvisvaarders woonden en werkten veel mensen uit Den Helder. Het waren barre tijden en dat is zo práchtig beschreven”, glimlacht Van de Wetering die zelf overigens geen Jutter is. “Ik kwam in 1972 met mijn ouders naar Den Helder omdat mijn vader door de Koninklijke Marine werd overgeplaatst naar vliegveld De Kooy. Ik ben in Den Helder ‘blijven hangen’, heb er mijn vrouw ontmoet en heb zelf ook 36 jaar lang bij de Marine gewerkt en veel gevaren. Ik had altijd al interesse voor mijn omgeving en na het bezoeken van drie lezingen die over het ontstaan van Den Helder en de Noordkop handelden, was ik verkocht. Met name de vraag hoe Den Helder is opgebouwd in relatie tot de marine, had mijn interesse. Vele wijken waren ingericht met marinemensen, want in de basis waren de meesten in Den Helder gestationeerd. Tijdens het varen en tussen de bedrijven door ben ik een en ander blijven volgen met betrekking tot de historie ervan én die van Den Helder”, zegt Van de Wetering die sinds drie jaar de voorzittershamer van de HHV hanteert.

Vrijwilligers

Een bloeiende vereniging kan niet zonder vrijwilligers en dat is bij de HHV ook zeker van toepassing. “We beschikken momenteel over zo’n 60 vrijwilligers, maar nieuwe mensen zijn van harte welkom”, zegt Van de Wetering. “Zo kunnen zij worden ingezet voor diverse hand- en spandiensten zoals technische klusjes en het rondbrengen van ons magazine ‘Levend verleden’. Het beheren van ons archief en de databank met onze foto’s wordt ook door vrijwilligers gedaan, denk alleen al aan het scanwerk dat gedaan moet worden om alles te digitaliseren, de videobewerking tijdens lezingen idem dito en wat te denken van de audiofragmenten die we uit diverse hoeken ontvangen? Deze moeten allemaal worden beluisterd om de historische waarde te kunnen bepalen. Binnen onze vereniging is er ook een aparte werkgroep genealogie (stamboomonderzoek, red.) die bestaat uit vrijwilligers. Dus ja, wij kunnen zeker meer vrijwilligers gebruiken. Zij kunnen zelf aangeven voor welke werkzaamheden zij ingezet willen worden.” Opgave hiervoor kan worden gedaan via het contactformulier op de website van de HHV.

Jongeren

Ook in de nabije toekomst is er voor de HHV volop werk aan de winkel. “We willen op digitaal gebied nog meer uitpakken. Denk aan het monteren van meer films en zelfs vloggen. Tja, dat klinkt modern, maar we kunnen dat in de huidige tijd niet nalaten. Op deze manier willen we ons meer bekend maken bij de ‘jongeren’ van 40 à 50 jaar met tienerkinderen. Als zich in deze doelgroep talenten ontpoppen, zijn ze meer dan welkom bij ons. Ook willen we aansturen op interactie met leerlingen op middelbare scholen. Onze ambitie verschuift steeds een beetje meer die kant op.”

Zichtbaar

De werkzaamheden die onder de paraplu van de HHV vallen zijn er te veel om op te noemen. “Wie geïnteresseerd is in de historie van onze stad kan terecht op onze site: www.heldersehistorischevereniging.nl. Via het contactformulier kan men vragen stellen. Het is voor ons een uitstekende manier om in contact te treden met mensen. Per week worden zo’n twee of drie vragen nageplozen. Daar zijn telkens twee man mee bezig, want achter de schermen gebeurt er minstens net zo veel. Deze coronatijd is voor ons de tijd bij uitstek om onze website te perfectioneren. We verwachten dat onze nieuwe site half maart live zal gaan, zodat we nog meer interactie met onze inwoners kunnen genereren. We gaan niet op onze informatie zitten, maar willen het juist delen!”

www.heldersehistorischevereniging.nl

Voorzitter Frans van de Wetering van de HHV.