Luister naar het Helderse LOS Nostalgia

Algemeen
Zesde klas Karel Doormanschool met meester Ben Ouwerling 1968.
Zesde klas Karel Doormanschool met meester Ben Ouwerling 1968. (Foto: aangeleverd)

Driekwart eeuw na de Tweede Wereldoorlog staan in Julianadorp nog steeds bunkers die de Duitsers daar hadden gebouwd. De kolossen staal en beton had de bezetter er indertijd met ‘gründkichkeit neergezet en moesten de marinebasis beter kunnen beschermen. Vooral langs de kust kwamen de resten van Hitler’s Atlanticwall nog op vele plaatsen voor. Een aantal was nog in militair gebruik als radarposten voor de luchtafweer.

 In het landelijk Julianadorp in het schootsveld van de marinebasis Den Helder ontsierden tientallen bunkers de polder. De boeren met soms drie bunkers op hun land waren er allerminst gelukkig mee. De eerste jaren na de oorlog kregen de boeren voor elke bunker een schadeloosstelling van de regering maar kregen er in 1965 geen cent meer voor. In het eerste uur van Nostalgia echter een historische beschouwing over de bunkers in het Nollengebied.

In het kader van komend boek ‘Panden Helderse binnenstad’ ook enkele herinneringen aan slagerij Ad de Wit die veertig jaar geleden de slagerij van Ott in de Kroonstraat had overgenomen. Ad de Wit verplaatste naderhand zijn bedrijf naar de Spoorstraat, alwaar voorheen de redactie van de Helderse Courant zetelde en Hans Halman tot voor kort vóór zijn verhuizing naar de overzijde vleeswaren verkocht. De slagerij was midden in het stadshart gevestigd en hoewel omringd door supermarkten wist Ad de Wit door de verkoop van goede kwaliteit vlees veel klanten aan zich te binden.

In het tweede uur herinneringen aan Ben Ouwerling, de eerste hoofdonderwijzer van de op 28 april 1961 geopende Karel Doormanschool. Voorts een telefonisch interview met de voormalig leerling instrumentmaker werktuigbouw Gilles van der Ham, die in 1965 als 18 jarige de z.g. ir. W. Maas Geesteranusprijs in ontvangst mocht nemen.

In het derde uur muziek van de voormalige muziekproducer Phil Spector (1939-2021). die verantwoordelijk is voor enkele van de bekendste populaire muziekstukken van de jaren zestig en zeventig.

Uitzending: zondag 24 januari van 12.05 tot 15.00 uur